Elke StuyckGoudsmid Elke Stuyck (35 j.) uit Oevel ontvangt vandaag uit handen van een vertegenwoordiger van Unizo het Handmade in Belgium-label. Tegelijk neemt ze haar vernieuwde winkel in gebruik en zet ze haar nieuwe website online.

“Wanneer ik vijf jaar geleden startte, was het even wachten hoe de reacties zouden zijn. Nu was de tijd gekomen om een stapje hoger te zetten”, vertelt Elke Stuyck, die haar atelier volledig verbouwde. Tegelijk doorliep ze met succes de procedure voor het behalen van het HIB-label en vernieuwde ze haar website. “Aan dat label hecht ik wel degelijk belang. Het betekent een mooie erkenning voor je werk.”

Handgemaakt niet duurder
Dat werk omvat het creëren van juwelen van begin tot einde, helemaal op maat van de klant. “Ik bespreek het ontwerp met de klant en begin vervolgens met smelten, vijlen, zagen,… Vaak komen mensen met een specifieke vraag, hebben ze bijvoorbeeld een juweeltje met een grote emotionele waarde dat ze meer hedendaags willen maken.”

Elke Stuyck maakt vooral ringen en hangers, maar ook oorbellen en armbanden zowel in goud als zilver en met of zonder stenen. “Ik krijg geregeld te horen dat mensen bij de klassieke juwelier mooie dingen bij verschillende juwelen zien. Om die samen te brengen komen ze dan tot bij mij.”

De klanten kwamen aanvankelijk vooral uit de buurt maar na vijf jaar is haar klantenkring uitgebreid tot heel België. “Mensen denken dat een handgemaakt juweel veel duurder is dan een ander. Dat is niet zo. Ik werk naar ieder zijn budget.” Over haar stijl zegt ze: “Ik hou van een ruwere structuur waarin elegantie zit verwerkt.” In het weekend van 27-29 november houdt Elke Stuyck een opendeurdag in haar vernieuwde winkel.