23 september is het de Internationale Dag van de Vrede, het sein voor het Turnhoutse consultancykantoor Gordium Solutio om in Turnhout host te zijn van een internationaal experiment. Een van oorsprong Australisch initiatief nodigt mensen uit om voorbijgangers die dag een minuut oprecht in de ogen te kijken. Plaats van actie: de Grote Markt in Turnhout.

“Het delen van oogcontact is iets dat voor iedereen een natuurlijk gevoel van verbinding creëert”, zegt Peter Sharp, de oprichter van Liberators International, de sociale beweging achter dit experiment. “Als we ons met elkaar verbonden voelen dan voelen we ons vreedzamer, opener om liefde in ons leven toe te laten en zijn we minder alleen. Door één minuut oogcontact te delen, kan dit alles zonder dat het nodig is dezelfde taal te spreken.”

Uit comfortzone
“Waarom dit engagement?”, herhaalt Ingrid Jansen van Gordium Solutio de vraag. “We werken o.a. rond leiderschapsontwikkeling, bieden coachingtrajecten aan en komen zo met verschillende organisaties en medewerkers in contact. We leven met zijn allen in een steeds veranderende, complexe wereld. Daarom is het zo belangrijk in connectie te blijven met jezelf en wat je drijft in het leven. Onze ervaring leert dat echt in verbinding gaan met je medemens, kan betekenen dat je uit je comfortzone gaat. Anderzijds levert het wel enorm veel energie als je de oefening doet. We nodigen iedereen uit de uitdaging aan te gaan”

Zaterdag 23 september tussen 14 en 16 uur zullen de medewerkers van Gordium Solutio op de Grote Markt in Turnhout voorbijgangers uitnodigen een minuut in oogcontact te gaan, al staand of zittend op een stoel. Wereldwijd vindt het experiment plaats in meer dan 400 steden, verspreid over ruim 65 landen.