GlobeZenit bracht 1,5 miljoen Vlaamse verkeersborden in kaart

Ze brachten onlangs alle verkeersborden in Vlaanderen in kaart. Liefst 1,5 miljoen stuks. De specialisten van GlobeZenit  legden daartoe 60.000 kilometer af. Op de auto’s stonden panoramische camera’s die om de vijf meter een foto maakten.

GlobeZenit uit Zandhoven is een boeiend bedrijf. Het doet aan “geografische informatie-inzameling.” De onderneming is gegroeid uit een landmeterskantoor dat met behulp van de meest moderne informatietechnieken geleidelijk aan evolueerde in de richting van een hightechbedrijf.

“Wij brengen vandaag netwerken van pijpleidingen in beeld, rioolsystemen, infrastructuurwerken,  chemie-installaties enz.” zegt manager Dirk Verheyen.  “Wij hebben een klantenportefeuille met bekende namen als Air Liquide, Aquafin, BASF, Lanxess, Eandis, interbuild en vele anderen.”

Het bedrijf uit Zandhoven gaat er prat op dat het onafgebroken investeert in nieuwe technologie. Zoals laserscanning bv.  Toch gaat het niet altijd makkelijk.  De klanten bezuinigen. Onder hen ook de overheid. De gemeentes, de provincies, de Vlaamse regering, de federale regering. “Wij moeten dan ook rijden en omzien,” zegt Dirk Verheyen. “Op de kosten letten.”

Een van die kostenbesparende maatregelen was oa. de oprichting van een eigen dochteronderneming in Moldavië. Daar doen zo’n 20 man het duurdere werk. In de drie vestigingen van Zandhoven, Trooz (Wallonië) en Luxemburg werken nog 60 man.

In 2011 werd een omzet gerealiseerd van 5 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde tot 668.000 euro. “Een gevolg van de crisis,” geeft Verheyen toe. “Maar we vechten terug.”

GlobeZenit is na een aantal fusie-operaties in handen van vier aandeelhouders: Carl Verheyen, Giuliano Lodts, Jeröme Heinen en Thierry Hoffman.

Verwant en interessant: