Gino Van der Elst werkt met mensen uit de regio

Gino Van der Elst uit Grobbendonk is al 20 jaar actief in de bouwsector als algemeen aannemer van A tot Z. Sinds zes jaar neemt het bedrijf niet langer zijn bouwverlof in juli, maar in augustus. “Dat is destijds gekomen doordat de vrouw van één van de gasten geen verlof kon krijgen in juli”, vertelt Gino Van der Elst. “Toen iedereen akkoord ging, hebben we dat gezamenlijk verzet. Het is trouwens ook veel aangenamer om in juli te werken, want dan is het veel rustiger op de weg en op het werk.” Van der Elst focust zich vooral op kleinere projecten tot 3 à 400 000 euro.

Hij heeft momenteel nog twee werknemers in dienst. Veel werken gebeuren via onderaanneming. “Ik ben al lang actief in de sector en heb gezocht naar bedrijven waar je kan op rekenen en vertrouwen”, aldus Van der Elst. Vroeger telde het bedrijf nog vijf vaste werknemers, maar dat is onbetaalbaar geworden. “De loonkosten in de bouwsector zijn gewoon te zwaar.”

Van der Elst kiest er bewust voor om met mensen uit de eigen regio te werken, maar dat wordt op de duur onbetaalbaar. “Je moet dan echt hard concurreren met bedrijven die veel Polen en Bulgaren in dienst hebben. Niets tegen die mensen, maar dat is goedkoper.” Hij vraagt zich af hoelang deze situatie in de bouwsector nog vol te houden is.