Er werd vandaag met een nog grotere ijver dan anders gewerkt bij plasticverwerker ECO-oh! in Laakdal. Medewerkers assembleerden er het kunstwerk Protected Paradise van Koen Vanmechelen, dat morgen naar de Biënnale van Venetië vertrekt. Het bestaat uit verschillende materialen, waaronder gerecycleerde gemengde plastics, de business van het Kempense bedrijf.

Het kunstwerk weegt in zijn totaliteit meer dan 40 ton en bestaat uit verschillende delen: gebroken glas, een ei van marmer, een immense kooi opgebouwd uit gerecycleerde gemengde plastics, een gigantische bronzen kippenpoot, twee ‘nature morte’ boomstammen en een ei van fiberglas. “Wij bouwen de kooi met staalversterkte profielen”, legt Stefan Wauters van ECO-oh! uit. “Een innovatie trouwens. Wanneer we bijvoorbeeld een zitbank in plastic maken, dan kan die door de warmte gaan doorhangen. In de nieuwe profielen zijn ijzeren draadstangen gestoken om de stevigheid te verbeteren. We kunnen ze trouwens ook lamineren met een gekleurde laag.” De kooi is 9m hoog, het kunstwerk zelf 12m.

Harmonieuze wereld
“Voor ons is het ondersteunen van het project een manier om sorterende burgers te bedanken voor hun inspanning, door via kunst bij te dragen aan een meer harmonieuze wereld”, vertelt CEO Koen Verhaert, CEO van ECO-oh! én kunstliefhebber én medecoördinator van het kunstwerk. Het bedrijf recycleert namelijk yoghurtpotjes, botervlootjes, speelgoed enz. Het kunstwerk wil mensen doen nadenken hoe ze meer in harmonie met de natuur kunnen leven. Dat sluit ook aan bij de missie van het bedrijf, namelijk dat we moeten stoppen met het verbranden van plastics om ze maximaal te recycleren tot nieuwe grondstoffen.

Het kunstwerk wordt vrijdag opnieuw gedemonteerd en op transport gezet naar Venetië. Het werk zal in de tuin van Palazzo Franchetti komen te staan, direct naast het Canal Grande, aan de Accademia Brug waar jaarlijks zo’n 9 miljoen toeristen passeren.