Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) De Kempen zit met de handen in het haar. Ze zijn dringend op zoek naar betaalbare huurwoningen voor erkende vluchtelingen, maar vinden die niet. De organisatie richt zich nu tot het Kempense bedrijfsleven met een dubbele vraag. Zijn er mensen die een huurwoning beschikbaar hebben? En hebben jullie vanuit jullie economische blik ideeën om ons te helpen? “Omdat wij permanent in een sociale wereld werken, zijn er misschien dingen die wij niet kennen of over het hoofd zien”, zegt Annemie Loos, projectcoördinator van het Vluchtelingenteam binnen CAW De Kempen.

De huurprijs van de woningen waarnaar CAW De Kempen op zoek is, ligt tussen de 500 en 600 euro om een gezin te huisvesten. “We hebben een berekening gemaakt naar aanleiding van een campagne die we aan het opzetten zijn”, vertelt Annemie Loos. “2 namiddagen per week kunnen vluchtelingen naar ons komen en dan beginnen medewerkers van ons rond te bellen voor een huurwoning. Maandelijks gaat het om gemiddeld 75 vluchtelingen en per persoon worden gemiddeld 10 telefoons gedaan, dat maakt 750 telefoontjes in totaal. Mensen gaan bij ons buiten met 2 afspraken, maar moeten dan vaststellen dat er soms nog 10 tot 15 andere gegadigden zijn. Uiteindelijk moeten we vaststellen dat per 100 afspraken 1 of 2 gezinnen een huurwoning vindt.”

Toestand nijpend
Loos weet dat ze moeten opboksen tegen vooroordelen en ook bij immokantoren worden ze wel eens wandelen gestuurd met de smoes dat de eigenaar geen vluchtelingen wil. “De mensen waarover we spreken, verblijven bij een lokaal opvanginitiatief van een OCMW, maar kunnen daar in principe maximum 4 maanden blijven. De situatie op dit moment is echt wel nijpend.”

Nu Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen steeds meer doordringt in het bedrijfsleven, hoopt de organisatie op de steun van de Kempense ondernemers. Die kunnen zich melden via annemie.loos@cawdekempen.be.