Genieten van een pak ervaring en motivatie

foto-denise-de-vliegerOm de indienstneming en het aan het werk houden van oudere werknemers te stimuleren kan je als werkgever aanspraak maken op een doelgroepvermindering voor werknemers van 54 jaar of ouder. Sinds 1 juli werd De RSZ-korting voor oudere werknemers geregionaliseerd. Made in Kempen ging na bij welke Kempense bedrijven het aanwerven van ‚oudere’ werknemers loont. Omdat je maar zo oud bent als je jezelf voelt, zetten we ‚oudere’ tussen aanhalingstekens.

Vandaag een gesprek met Denise De Vlieger van Almasy NV.

Voor welke functie hebben jullie een ‚oudere’ werknemer aangetrokken?
Denise De Vlieger: Zij kwamen terecht in zeer uiteenlopende functies, voor het planning van leveringen, in de productie, voor onderhoud en als monteur. Ooit namen we een chauffeur in dienst op zijn 61ste. De man geloofde het eerst niet. Hij bleef bij Almasy tot aan zijn pensioen.

Wat is zo bijzonder aan hen?
Denise De Vlieger: Sonja was net geen 51 toen ze bij ons in de administratie en later bij de logistiek aan de slag ging. Zij regelt de leveringen bij de klanten en koopt goederen aan. Christian werkt sinds zijn 57ste  in de productie. Paul begon ook in de productie, maar stroomde na een tijdje door naar montage. Hij was 50 jaar toen hij bij Almasy startte en installeert opslagsystemen bij onze klanten. Hij springt ook regelmatig in als chauffeur voor leveringen. Charly (52 jaar bij aanwerving) werkt deeltijds en doet het onderhoud van het groen en grijs.  Allen hadden ruime ervaring, de nodige competenties om de job in te vullen en willen nog steeds graag bijleren.

Kadert het aanwerven van ‚oudere’ werknemers in jullie HR-strategie?
Denise De Vlieger: Laat het duidelijk zijn: wij stellen niet alleen oudere werknemers en medewerkers uit kansengroepen tewerk. We willen als bedrijf representatief zijn voor de samenleving. Alle leeftijdscategorieën zijn bij ons welkom, als ze de juiste competentie en drive hebben. Vele jaren geleden, nog voor er sprake was van diversiteitsplannen e.d., was het aanwerven van oudere werknemers een opportuniteit. We vonden moeilijk werkkrachten. De praktijk wees uit dat die oudere werknemers niet moesten onderdoen voor jonge. Ze zijn bovendien heel sterk gemotiveerd voor hun job en brengen heel wat kennis in het bedrijf. Enkele jaren geleden opteerden we dan voor het systeem van invoegbedrijf, waarbij we extra aandacht schenken aan kansengroepen bij aanwervingen. Uiteraard blijft de competentie van de kandidaten doorslaggevend.

Zijn de subsidies die je hierbij krijgt interessant, mooi meegenomen of doorslaggevend?
Denise De Vlieger: De subsidies zijn mooi meegenomen, aangezien we toch al jaren eerder de kaart van kansengroepen trokken. De mooiste return die je echter realiseert is meer dan dubbel. De werknemer kan aan de slag, als bedrijf geniet je van een heel pakket ervaring die zij eerder opdeden. We weten dat we met z’n allen langer zullen moeten werken, hiermee maken we een grote stap in de goede richting.

Laten jullie je in het kader van jullie duurzaam HR-beleid bijstaan door externe partners?
Denise De Vlieger: Elke vacature geven we door aan Jobkanaal omdat we weten dat zij ook extra aandacht besteden aan kansengroepen. Via hen komt onze vacature bij veel meer mogelijke kandidaten terecht en zo verruimt onze keuze.

Over Almasy NV
Almasy staat voor Algemene MagazijnSystemen. Het bedrijf uit Hoogstraten levert en monteert opslagsystemen en inrichting voor magazijnen en archieven. Het produceert zelf de houten rekken die in het gamma zitten. Almasy werkt B2B in de Benelux en werkt graag in samenspraak met de klant de best passende oplossing voor opslag of archief uit. Vanaf de voorstudie tot de levering en eventuele afwerking gebeurt alles door eigen monteurs.

Over Jobkanaal
Jobkanaal is een initiatief van de ondernemingsorganisaties UNIZO, VOKA, VERSO en VKW, met ondersteuning van de Vlaamse overheid. Bedrijven kunnen bij Jobkanaal terecht voor ondersteuning in uw personeelsbeleid en vinden er niet alleen eerstelijns advies voor een duurzaam personeelsbeleid maar ook een  gratis wervingsinstrument om geschikte en gemotiveerde kandidaten te vinden.