organisatiecoach85% van de wrijvingen en conflicten op het werk kunnen de betrokkenen zelf oplossen en omzetten in florerende samenwerkingen. Daarvoor zijn geen coaches en consultants nodig. De uitspraak komt van een consultant zelf: An Baert uit Nijlen. Via crowdfunding wil ze 9.600 euro bijeenbrengen om haar boek ‘Van Binnenuit’ uit te geven waarin ze uitlegt hoe dat in de praktijk werkt.

“Rode draad in het boek zijn 7 praktijkvoorbeelden”, vertelt An Baert, die al 15 jaar werkt als organisatiecoach. “Aan de hand van herkenbare situaties leg ik de 3 principes uit die groei vertragen of blokkeren als we ze niet respecteren. Met de vragen die ik aanreik, kan de lezer een eigen situatie tegen het licht houden en de dynamieken die er spelen overzichtelijk in kaart brengen.”

Veel voorkomende fout
Een concreet voorbeeld van een veelgemaakte fout. “Wanneer een nieuwe leidinggevende in de organisatie komt – intern of extern – gaat die denken vanuit zijn eigen positie. Hij stelt zich op als leidinggevende in plaats van als nieuwkomer. De reactie bij de anderen is: kop in kas. De goede manier om je op te stellen is als de laatste in de rij. Je moet nagaan wat er al is gerealiseerd, ook weten wat van je wordt verlangd en dan mee helpen zoeken naar de oplossingen.”

De crowdfuning loopt sinds 14 mei en heeft momenteel 39% van het doelbedrag behaald. Tegen ten laatste 2 juli wil Baert het beoogde bedrag hebben verzameld. Als beloning komt ze een lezing geven, een in-house workshop geven of ontvangen sponsors een limited edition van het boek.