Geelse handelaars delen gratis parkeerjetons uit

winkelen geelHet stadsbestuur van Geel biedt de centrumhandelaars jetons te koop aan waarmee ze hun klanten gratis kunnen laten parkeren. De handelaar betaalt voor een jeton 1 euro aan de stad en de klant kan daarmee 1 uur gratis parkeren. Alle centrumhandelaars worden uitgenodigd om mee te doen en ze bepalen zelf aan welke klanten ze een jeton geven. Het systeem treedt op 1 december in werking.

“Hoewel we het goedkoopste parkeertarief uit de omgeving hebben en mensen voor 5 euro een hele dag kunnen parkeren in een centrumparking, blijven handelaars hun ongenoegen uiten over het parkeersysteem”, zegt schepen van Mobiliteit Pieter Verhesen. “We zijn daarover samen gaan zitten met onze privé-partner Besix Park en tot dit idee gekomen.”

Versterking
De actie kadert in de versterking van de stedelijke handelskern en mikt op herhaalde aankopen. “Wanneer een klant een jeton krijgt bij een aankoop, zal hij geneigd zijn om een volgende keer terug naar Geel te komen omdat hij dan een uur gratis kan parkeren. Eventueel niet bij dezelfde winkel en dat zal misschien een bezwaar vanuit de handelaars zijn, maar dat werkt langs 2 kanten. Tegelijk neemt zo’n jeton de tijdsdruk weg. Heb je voor 2 uur betaald, dan kan je een jeton bijsteken om nog een uur langer te blijven. Ook horeca-uitbaters zijn uitgenodigd om mee in het initiatief te stappen”, aldus nog de schepen. De jetons zullen bruikbaar zijn in alle bovengrondse parkeerautomaten in Geel.

“Ik ga er vanuit dat we vrij uniek zijn met dit systeem, tenminste: ik ken geen andere voorbeelden. Voor ons als stad kost dit een beetje extra omdat de mensen van Besix Park de jetons uit de automaten apart moeten sorteren, maar die kost nemen wij op ons”, besluit schepen Verhesen.