Binnen de muren van de middelbare school Sint-Jozef in Geel heeft een Fablab de deuren geopend. De letters staan voor Fabricage Laboratorium en de ruimte staat gevuld met hoogtechnologische apparatuur. Ze moet studenten en andere creatievelingen aanmoedigen om creatief bezig te zijn met hout en kunststof.

De werkplaats is het resultaat van een samenwerking tussen het bedrijf Roland DG uit Geel, de scholengemeenschap Kogeka en het volwassenenonderwijs CVO HIK. “Het is vooral de bedoeling om jongeren en studenten van het avondonderwijs met methodes uit de 21ste eeuw te laten kennismaken”, zegt Fablab-coördinator Bram Vleugels, leraar op Sint-Jozef Geel. “Maar eigenlijk is iedereen welkom om op een creatieve manier aan de slag te gaan.”

In het Fablab vind je lasercutters, 3D- en UV-printers, CNC-freesmachines, enz. Die laten toe om letters of sjablonen uit materiaal te snijden of via UV-straling inkt op verschillende materialen te printen.

Nieuwste apparatuur
Het merendeel van de apparatuur is geleverd en gesponsord door Roland DG. “We vinden het belangrijk dat jonge mensen op school over de nieuwste apparatuur beschikken”, zegt Gert Cuypers van Roland DG. “Ze zullen er later in hun beroepsleven ook mee te maken krijgen.”

Het Fablab is op verschillende momenten open voor mensen van buiten de school. Alle praktische info vind je hier.