Gageleer verkoopt recordhoeveelheid in 2014

GageleerDe cvba-so Gageleer uit Oud-Turnhout heeft in 2014 1.330 hectoliter bier verkocht. Dat zijn omgerekend 400.000 glazen van 33cl. Een stijging met 20% vergeleken met het jaar voordien. In 2013 steeg de omzet ook al met 20%.

Met die stijging gaat Gageleer tegen de trend in. Enerzijds is het totale bierverbruik per hoofd van de bevolking in België al jaren aan het dalen. Anderzijds komen er bijna dagelijks lokale biertjes bij die allemaal een stukje van de markt van de speciale bieren willen veroveren. 90% van de omzet wordt gerealiseerd in België en bijna 10% gaat naar Nederland. De stijging de voorbije twee jaar werd vooral gerealiseerd in de drankenhandel.

Investeren in natuur
Gageleer werd bijna 18 jaar geleden opgericht om fondsen te verzamelen om natuurreservaten aan te kopen en te onderhouden. Het grootste deel van de winst van 2014 ging naar de overkoepelende vereniging Natuurpunt. Daarnaast is de cvba-so een stevige sponsor van de tijdschriften van de natuurverenigingen uit de omgeving van Turnhout.

Voor de toekomst wil Gageleer geen voorspellingen doen. “Eerst behouden wat we hebben,” zegt Louis Meulders, een van de vijf bestuursleden. “En als het kan nog groeien want er zit zeker nog rek op, vooral dan voor het tweede bier BUFO dat slechts 4,8% alcohol bevat en toch zeer smaakvol is.”