gageleerDe coöperatieve vennootschap Gageleer uit Oud-Turnhout, producent van het gelijknamige bier, brengt nog deze maand een donkere versie van de blonde Gageleer op de markt. Dat staat te lezen in een reportage vandaag in Citta Kempen, de wekelijkse bijlage bij Gazet Van Antwerpen. De Gageleer Superior Dark wordt tegen 20 november op de markt gebracht, de dag dat Horeca Expo in Gent de deuren opent.

Precies 20 jaar geleden werd de eerste Gageleer gebrouwen. Basis voor het recept is gagel, een kruid dat groeit in Kempense natuurgebieden. Ex-journalist en gepassioneerd bierliefhebber/brouwer Louis Meulders tekende voor het recept. Van de blonde Gageleer is dit jaar 150.000 liter geproduceerd. Nog altijd wordt het gebrouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi, dat gespecialiseerd is in het produceren van bieren voor derden. Ook de nieuwe donkere Gageleer wordt daar gebrouwen. Er zijn eerst vier proefbrouwsels gemaakt, zo lezen we in Citta Kempen.

Natuurgebieden
Aanvankelijk werd Gageleer gebrouwen met gagel uit het natuurgebied De Liereman in Oud-Turnhout. Tegenwoordig wordt er ook geoogst in natuurgebieden in omliggende gemeenten. Dat gebeurt door vrijwilligers van Natuurpunt. Sinds 2003 is Gageleer een biobier.

De verkoop situeert zich voornamelijk in Vlaanderen en Brussel, hoewel er ook wordt geëxporteerd naar Nederland. Sinds 2013 is Gageleer een coöperatieve met sociaal oogmerk. De werking draait volledig op vrijwilligers. Met de winst worden projecten van Natuurpunt gesteund.