De in september 2016 aangekondigde fusie tussen afvalverwerkers Van Gansewinkel en Shanks is nu volledig rond en bij die gelegenheid lanceren beide bedrijven een nieuwe naam: Renewi. Vanaf 1 maart zal die ook zichtbaar zijn op de London Stock Exchange, waar Shanks Group staat genoteerd. Van Gansewinkel is in de Kempen nadrukkelijk aanwezig met de nieuwe vestiging aan de Veedijk in Turnhout die bijna 2 jaar geleden werd geopend en een investering van 6 miljoen euro vertegenwoordigt.

Het fusiebedrijf Renewi presenteert zich met de slogan ‘Afval bestaat niet’ en duidt daarmee op de rol die de onderneming wil spelen in de circulaire economie. CEO Peter Dilnot: “Renewi brengt Shanks en Van Gansewinkel bij elkaar om een nieuwe, internationale waste-to-product-leider te worden. Door gebruikte materialen een nieuw leven te geven, helpen we de wereld te beschermen tegen vervuiling, sparen we schaarse natuurlijke bronnen en stellen we klanten in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Met onze internationale expertise bieden we onze klanten een zeer breed productaanbod, gecombineerd met lokale dienstverlening en aandacht.”

Belgische divisie
Renewi is actief in 9 landen in Europa en Noord-Amerika en telt zo’n 8.000 medewerkers. De activiteiten zijn verspreid over 5 divisies, waarvan Belgian Commercial er 1 is. Die legt zich toe op het inzamelen, sorteren, behandelen en recyleren van bedrijfs- en huishoudelijk afval in België. De vestiging in Turnhout beslaat een oppervlakte van 2,5 ha waarop een grote sorteerhal, een aantal sorteerbunkers en een kantoorgebouw werden gebouwd.