FST Funderingstechniek brak gesloten markt open

funderingFST Funderingstechniek uit Oud-Turnhout staat na vijf jaar helemaal op eigen benen. Het bedrijf van Tom Fransen heeft een eigen weg gezocht tussen de grote ondernemingen in de branche. “Wij durven nu zeggen dat wij vandaag een sterk en prijsvriendelijk alternatief kunnen aanbieden.”

FST Funderingstechniek heeft zich als challenger opgesteld in een erg gespecialiseerde tak van de bouwsector. “Door de hoge investeringskost en de vereiste expertise domineren enkele grote bedrijven al decennialang de markt in onze regio”, aldus zaakvoerder Tom Fransen. Hij richtte zijn tweede bedrijf op in 2008. Eerder had hij het Fransen Bouwbedrijf al uitgebouwd tot een gerespecteerde onderneming in de Kempen.

FST Funderingstechniek werkte aanvankelijk vooral in opdracht van andere aannemers. Het bedrijf focuste zich op vijf specialisaties: berlinerwanden, onderschoeiingen, grondankers, micropalen en putfunderingen. Tom Fransen: “Steeds meer bouwwerven zitten ingesloten tussen andere gebouwen of grenzen aan een voetpad. In die gevallen behoort het uitgraven van de bouwput in talud door plaatsgebrek niet tot de mogelijkheden. Berlinerwanden bieden hiervoor de oplossing. Grondankers verhinderen dan weer dat deze berlinerwanden of andere keringswanden zijdelings in de bouwput worden gedrukt. Bij onderschoeiingen verlengen we de fundamenten van aanpalende, vaak oudere gebouwen zodat deze geen schade oplopen door het nieuwe bouwproject. Micropalen en putfunderingen vormen alternatieve technieken om in bepaalde omstandigheden de funderingen van een gebouw of een zware last te bouwen.”

De toepassing van deze gespecialiseerde bouwtechnieken vraagt een uitgebreid machinepark en de nodige expertise. “Daardoor bleef deze markt in de regio lange tijd voorbehouden voor enkele grotere spelers. Wij merkten zeer sterk bij aannemers dat een bijkomend alternatief meer dan welkom was.” Op enkele jaren tijd bouwde FST Funderingstechniek een uitgebreide referentielijst op met mooie projecten in onder andere Antwerpen, Diest, Turnhout, Geel, Mol….”

FST Funderingstechniek is een jong bedrijf, maar telt in de rangen uiterst ervaren medewerkers. “We beschikken over vier teams van stielmannen met allemaal jarenlange ervaring in de sector. Deze worden aangestuurd door een projectleider en een ingenieur in grondmechanica en ondergrondse stabiliteit.”

Naast de vakkundige uitvoering maakt FST Funderingstechniek vooral met een klantgerichte aanpak het verschil. “Wij garanderen potentiële klanten binnen de zeven werkdagen een gedetailleerde offerte. Aannemers waarderen dit ten zeerste, vooral omdat wij één van de eerste partners zijn in de realisatie van hun project. Daarom hechten we ook veel belang aan het nakomen van afspraken en flexibiliteit. Respect voor de afgesproken start- en opleverdata vormt het fundament onder onze aanpak. Wanneer de opdracht is toegekend en alle vereiste calculaties zijn goedgekeurd, kunnen wij snel van start gaan.”

Fransen Bouwonderneming nam enkele maanden geleden zijn intrek in een nieuw opgetrokken complex op de bedrijvenzone Beyntel in Oud-Turnhout. Ook FST Funderingstechniek kreeg er een eigen stek. FST staat voor Fransen Sophie en Tom.