Fransen niet tevreden over prestaties Sunparks

sunparksDe Franse topman van Pierre & Vacances (P&V), Gérard Brémond is niet heel tevreden over zijn Belgische dochteronderneming Sunparks. P&V kocht de vier Belgische vestigingen van Sunparks in Mol, Oostduinkerke, Vielsalm en De Haan zowat vier jaar geleden. Hij denkt er nog niet aan om ze weer te verkopen. “Er is nog potentieel om ze te verbeteren.”

Sunparks is een overblijfsel van de vroegere Belgische reisgroep Sunair. De vier parken werden na het opdoeken van Sunair nog enkele jaren gerund door Mark Vanmoerkerke, de zoon van de stichter van Sunair, Rudolf Vanmoerkerke. Ook Mark Vanmoerkerke slaagde er evenwel niet in om van Sunparks een goed renderende onderneming te maken. Hij verkocht ze daarom aan Pierre & Vacances dat eerder al het Nederlandse Center Parcs overgenomen had.

Gérard Brémond had kennelijk grote plannen met Sunparks. Hij wilde die  doen aansluiten op zijn Frans netwerk aan vakantiedorpen en hotels. Zijn ambities lijken voorlopig stuk te lopen op de crisis. De parken in Mol, De Haan, Vielsalm en Oostduinkerke presteren relatief zwak. In een interview met het economisch-financieel weekblad Trends geeft Brémond toe “dat de resultaten van Sunparks niet flamboyant zijn. De vorige eigenaar had ze zeer goed geleid. Wij wilden beter doen.”

P&V onderzoekt ondertussen of Vielsalm kan opgewaardeerd worden tot een Center Parcs. De Haan werd eerder al omgebouwd tot een Center Parcs maar ondertussen is het opnieuw een Sunparks. Voor Mol en Oostduinkerke zijn er voorlopig geen andere plannen.

De merknaam Sunparks dumpen? “Dat is niet de bedoeling”, zegt Brémond. “Er is nog potentieel om te verbeteren. We zullen onze doelstellingen wel halen maar met enkele jaren vertraging.”  Sunparks internationaliseren? “De merknaam is alleen in België bekend. Dus neen.”

Bij Sunparks in Mol werken zo’n 100 vaste personeelsleden als onderhoudsmensen, schoonmaaksters en horecabedienden. Tijdens de vakantieperiodes worden de vaste mensen aangevuld met tientallen interim medewerkers en jobstudenten. In het verleden circuleerden hardnekkige geruchten als zou P&V Mol willen sluiten. Brémond heeft die daarmee nog eens ontkend.