Frans Van Tilborg (Miko) over Brexit: ‘Pond baart me zorgen’

Frans Van TilborgDe uitstap van Groot-Brittannië uit de EU veroorzaakt ook in het bedrijfsleven deining. Een voorbeeld van een Kempens bedrijf dat intensief handelt met Groot-Brittannië, is het Turnhoutse Miko. “Ik was gechoqueerd toen ik vanmorgen het nieuws hoorde, want de voorbije periode ging het toch weer meer richting Remain”, zegt CEO Frans Van Tilborg.

Groot-Brittannië is een belangrijk exportland voor Miko, goed voor zo’n 15% van de totale omzet in de koffieafdeling. “We hebben er een eigen koffieservicebedrijf met een 100-tal mensen”, zegt Van Tilborg. Het hoofdkantoor van Miko UK bevindt zich in de buurt van Londen en verder zijn er vestigingen in Cornwall, Manchester en Glasgow. “Van hieruit bouwden we een nationale structuur.”

Wisselkoersverliezen
De CEO vreest vooral voor wisselkoersverliezen. “Wij verkopen van hieruit in euro’s aan onze dochter. Zij verkopen op hun beurt in ponden. Door de verwachte waardevermindering van het pond zitten daar verliezen op die we niet kunnen doorrekenen aan de klant omdat onze concurrenten dat ook niet doen. We gaan dus marge verliezen.”

“Ik verwacht dat zich dat op termijn wel zal herstellen. Herinner de waardestijging van de Zwitserse Frank met 20 tot 25%. Die koers heeft zich intussen ook genormaliseerd. Een aantal uren na het nieuws over de uitstap begin ik het al te relativeren. Nee, we gaan er hier niet van wakker liggen en gewoon verder werken.” Of er nog andere gevolgen kunnen zijn dan de waarde van het pond? “Volgens mij niet voor ons, tenminste zo ver heb ik nog niet nagedacht. Als er nieuwe douaneregelingen komen, kan dat zelfs in ons voordeel spelen. We zijn daar goed mee vertrouwd en hebben daar de juiste mensen voor.”