In de gemeenten Geel, Laakdal en Meerhout staat een nieuw project in de steigers om werklozen sneller aan een baan te helpen. Vanaf deze zomer zullen ze een beroep kunnen doen op een Fosterfiets. Dat is een elektrische fiets waarmee ze kunnen gaan solliciteren, een opleiding volgen of gaan werken.

“Via de VDAB weten we dat een groot aantal werkzoekenden geen eigen vervoer hebben”, vertelt projectverantwoordelijke Kim Leyten van Fosterfiets. “Voor onze regio betekent dit concreet dat 47% van de werkzoekenden geen eigen wagen heeft. Met Fosterfiets willen we hierin verandering brengen. Door hen mits een vergoeding een elektrische fiets ter beschikking te stellen, kunnen werkzoekenden gaan solliciteren, werken of een opleiding volgen.”

Al 6 fietsen
Het doel is om zoveel mogelijk fietsen ter beschikking te stellen. Op dit moment zijn er al toezeggingen voor 6 fietsen door de stad Geel en de gemeenten Meerhout en Laakdal, PWA Geel en Meerhout, en het ACV. “We hopen de komende weken ook enkele bedrijven te overtuigen zodat we bij de start minstens 10 fietsen kunnen laten rondrijden”, aldus nog Kim Leyten. Ook de provincie Antwerpen biedt een financiële ondersteuning.

“Dit is een uniek project voor Vlaanderen, ook al omdat het om elektrische fietsen gaat. Het stimuleert werkzoekenden en tijdelijke werknemers om te fietsen en verhoogt hun kansen op de arbeidsmarkt. Voor de fietsen werken we ook samen met de sociale economie. Bij een positieve evaluatie willen we dit verder uitrollen naar andere Vlaamse regio’s.”

Naar geïnteresseerde bedrijven zijn 3-jarige peterschappen uitgewerkt. De streefdatum om van start te gaan, is 1 augustus.