Finale gesprekken tussen Glacio en IJsboerke

UPDATE: Glacio heeft deze nacht (23/2) een akkoord bereikt over de doorstart van IJsboerke. 200 medewerkers kunnen blijven. Bij de thuisbezorging verdwijnen de meeste jobs, de chauffeurs die blijven leveren 20% in. Het personeel van Ijsboerke krijgt dinsdag meer informatie.

ijsboerkeDe vakbonden van IJsboerke en de directie van kandidaat-overnemer Glacio komen vandaag opnieuw bijeen tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De sfeer was tijdens de afgelopen dagen erg verzuurd. De discussie spitst zich toe op de modaliteiten bij het vrijwillig vertrek van een aantal werknemers.

Eerder was overeengekomen dat 128 van de 335 jobs bij IJsboerke geschrapt worden. Dat zou vooral gebeuren bij de huis-aan-huis-verkoop. Het gaat er nu om dat ook een aantal mensen bij de andere diensten van IJsboerke wil opstappen en daarbij een premie verwacht. De directie van Glacio ziet dit echter zo niet. Er zou geen geld zijn om bedienden te laten opstappen met een premie. “Wij hebben geen blanco cheques om een sociaal passief te betalen”, heeft Peter Janssens van Glacio gesteld.

De vakbonden houden het ebij dat een en ander wel degelijk in het vooruitzicht was gesteld en dat die veronderstellingen meteen ook de stemming bij het referendum van twee weken geleden hebben bepaald. Toen verklaarde pakweg 90% van de werknemers van IJsboerke zich akkoord met een overname door Glacio.

Omdat ook schuldeiser BNP Paribas Fortis een sociaal akkoord terzake de basis noemt bij een eventuele overname zitten de onderhandelingen voorlopig strop. IJsboerke heeft een schuld van 9 miljoen uitstaan bij BNP Paribas Fortis.

Om 11 uur zitten alle betrokken partijen weer aan de onderhandelingstafel. Het zouden wel eens finale gesprekken kunnen worden. Indien er geen akkoord komt zou een faillissement van IJsboerke alsnog onvermijdelijk zijn.