Vorig jaar reden recreatieve fietsers 7,6 miljoen tochten langs het knooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen. Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) berekende dat die samen 86,5 miljoen euro uitgaven.

Elke 5 jaar bevraagt TPA de recreatieve fietser. Vorig jaar gebeurde dat in het kader van De Grote Fietsenquête, een gezamenlijk onderzoek met de Dienst Mobiliteit bij ruim 6.000 fietsers.

Eerste vaststelling: de gemiddelde leeftijd daalde van 55 naar 50 jaar tegenover de vorige enquête in 2012. De fietser wil vooral genieten tijdens de fietstocht, een kwart doet dat om puur sportieve redenen.

Driekwart maakt minstens 1 tocht per week en de gemiddelde afstand en duur van de trip langs het netwerk stegen naar 52 km en 4,25 uur. Reed in 2012 nog amper 4,5% met een elektrische fiets, dan steeg dat nu naar 28%. De respondenten quoteerden de kwaliteit van het netwerk op 8,3/10.

Eten en drinken
Driekwart van de fietsers langs het knooppuntennetwerk last onderweg een tussenstop in voor een drankje (54%), hapje (33%) of picknick (23%). De gemiddelde besteding van de daguitstapper en de vakantieganger stegen de voorbije 5 jaar naar respectievelijk 17,2 en 108,9 euro. De 7,6 miljoen tochten langs het netwerk in 2017 genereerden samen een economische omzet van 86,5 miljoen euro tegenover 71,6 miljoen in 2012.

Gedeputeerde van Toerisme Jan De Haes: “We willen nog meer daguitstappers en vakantiegangers warm maken voor een trip door onder meer een fietsbijlage in onze nieuwe toeristische gids Kempen en het vakantieboek Scheldeland. Met het ambitieuze project Fietsvakanties in Vlaanderen willen we samen met de andere Vlaamse provincies ook de internationale fietsvakantieganger naar onze regio’s en steden lokken.”