Feest van Innovatie pakt uit met primeur voor bezoeker

3DgeluidBeeld je in dat je in de bioscoop zit te kijken naar een oorlogsfilm en dat je daarbij de kogels rond je hoofd hoort vliegen en je dus het geluid ervaart alsof je midden in de actie zit. Of dat je in je wagen zit en naar een live optreden luistert waarbij je het gevoel hebt dat je in een concertgebouw zit. Dit en zoveel meer is niet langer fictie, maar realiteit. Auro Technologies, een spin-off van Galaxy Studios uit Mol, maakt dit mogelijk dankzij de Auro-3D® audiotechnologie. Tijdens het Feest van de Innovatie op 26 september kan elke bezoeker de Auro-3D® technologie aan den lijve ervaren in de FUTUR en Warande in Turnhout.

Het idee rond Auro-3D®, ontstond in 2005 toen Wilfried Van Baelen, de uitvinder van het Auro-3D® formaat en CEO van Auro Technologies, de wereld wilde veroveren met 3D-geluid. In 2011 werd voor digitale cinema een exclusieve partnership met Barco gesloten waarbij in 2012 de eerste Hollywood film, Red Tails van George Lucas, werd voorzien van het Auro 11.1-formaat met wat later onder andere ook een overeenkomst met Dreamworks Animation voor 15 nieuwe producties. Ondertussen zijn er al tal van films uitgebracht die ondersteund worden door dit Belgisch 3D geluidsformaat Auro 11.1.

Maar Auro-3D® kent ook toepassingen in tal van andere sectoren, zoals onder andere de automobielsector. Een samenwerking met de Duitse multinational Continental, actief in productie van auto-onderdelen waaronder ook radio’s, multimedia en navigatiesystemen, zal in partnership met Auro Technologies Auro-3D® geluid in de wagen brengen. De technologie kan dan onder licentie beschikbaar gemaakt worden aan alle bekende automerken wereldwijd. Auro Technologies’ implementatie in diverse segmenten motiveerde de Zweedse band Mando Diao alvast om als eerste groep een album uit te brengen in deze nieuwe audio-standaard met een vooruitzicht op veel meer van deze content.

Uniek aan Auro-3D® is dat er een extra dimensie wordt toegevoegd aan het bestaande Surround (2D) geluid, namelijk de hoogte. De luisteraar komt daardoor in een geluidscocon terecht en wordt als het ware ondergedompeld in de geluidstrack. Op deze manier ervaar je geluid rondom je, op de meest natuurlijke manier, zoals je dat in het echte leven ook ervaart. Hierdoor is het ook minder vermoeiend voor je hersenen om naar geluid te luisteren en kan je volop genieten van muziek of film. Mogelijk frons je nu nog je wenkbrauwen? Niet verwonderlijk. “Pas als je Auro-3D® zelf ervaart, besef je wat het verschil is met bestaande audio-formaten”, stelt Guy Van Baelen, managing director van de Galaxy Studios Group.

Galaxy Studios was de winnaar van de Innovatieaward tijdens het eerste Feest van de Innovatie. Tijdens de editie van dit jaar wil Galaxy Studios elke bezoeker dankzij de home-cinema opstelling in de FUTUR en Warande de kans bieden om zelf te ervaren wat 3D geluid betekent. Deze Kempense toptechnologie is de revolutie in geluid die stilaan de wereld verovert.

Inschrijven voor het Feest van de Innovatie kan via de website van de Kempense Innovatieraad.