Familiescoop brengt familiebedrijven in kaart

Julie Dekker VHGEén op de vier familiebedrijven in Vlaanderen zal binnen de vijf jaar het leiderschap overdragen aan de volgende generatie of aan derden. Het duidelijk in beeld brengen van de verschillende rollen in het familiebedrijf, alsook de daarmee samenhangende belangen en risico’s, zal de planning een stuk eenvoudiger en het geheel ook meer bespreekbaar maken binnen de familie en het bedrijf. Van Havermaet Groenweghe ontwikkelde daarvoor ‘De Familiescoop’, die binnenkort in Herentals wordt voorgesteld.

Het DNA van een familiebedrijf is uniek. Naast de belangen van het bedrijf en de eigenaars, moet er ook rekening worden gehouden met de belangen van de familie. Zij bekleedt vaak een centrale rol. Voor een goede werking van het familiebedrijf is het essentieel om al deze belangen goed op elkaar af te stemmen. Zo kunnen vervelende conflicten of misverstanden worden vermeden.

Valkuilen
“De Familiescoop is een eenvoudige en praktische tool die in een oogopslag inzicht geeft in deze verschillende rollen”, zegt Julie Dekker, manager Familieadviseurs. “Zo wordt het voor de gebruiker van de Familiescoop snel duidelijk dat de belangen van een werkend familielid niet dezelfde zijn als die van een familielid met enkel aandelen in het bedrijf. De Familiescoop maakt je bovendien attent op mogelijke valkuilen die hiermee gepaard gaan. Kortom, het is een absolute must voor iedereen die verbonden is aan een familiebedrijf.”

Het gebruik van de Familiescoop wordt door de Familieadviseurs van Van Havermaet Groenweghe uitgebreid toegelicht tijdens een gratis infosessie op 16 februari in seminariecentrum Link 21 te Herentals. Elke deelnemer krijgt een exemplaar mee naar huis.

Inschrijven kan via deze link.