Familie Cools (Fruitmarkt Cools) stapt in de tegels

TegeldwergDe familie Cools, bekend van de groenten- en fruitwinkels Fruitmarkt Cools, breidt haar activiteiten uit. Onder de naam ‘Tegeldwerg’ opent ze op 15 oktober in Retie een zaak in tegels. “Binnen de familie hebben we ook een bouwbedrijfje, dus dit ligt wat in het verlengde”, zegt Luc Cools, die de dagelijkse leiding van Tegeldwerg op zich neemt.

“Ik vertoef geregeld in Spanje en daar rijpte de idee om een tegelhandel te beginnen”, doet Luc Cools het verhaal. “De meeste keramische tegels komen van daar, en deels ook uit Italië. De markt bij ons bestaat enerzijds uit klassieke tegelwinkels die een gigantisch aanbod aan stalen hebben maar een beperkte stock zodat je een tijd moet wachten op je bestelling. En anderzijds zijn er de outlets, waar grote loten worden verkocht die vaak al jaren onverkocht in de fabriek liggen. Ons concept ligt daar tussen in.”

Tegeldwerg biedt enerzijds loten die afkomstig zijn van overproducties bij Spaanse en Italiaanse fabrieken en daarnaast wordt een compleet gamma aangeboden van een 3-tal Spaanse fabrikanten. “We importeren rechtstreeks, wat de groothandel uitschakelt en wat zich ook vertaalt in de prijzen”, aldus nog Luc Cools.

Niks moet, alles kan
Als locatie voor de eerste vestiging werd een leegstaande schrijnwerkerij aan de Provinciebaan in Retie gekocht, vlakbij de afrit van de E34-snelweg. De zaak zal enkel op zaterdag tussen 10 en 16 uur en na afspraak open zijn. “Daarmee schakelen we een deel van de personeelskost uit”, aldus de zaakvoerder. Of het de bedoeling is om naar analogie met de fruitmarkten ook een keten van Tegeldwergen uit te bouwen? Luc Cools: “Niks moet, alles kan. Alles zal afhangen van het succes van deze eerste vestiging.”

Fruitmarkt Cools telt momenteel 34 winkels, voornamelijk in de provincie Antwerpen. Het centrale magazijn bevindt zich in Dessel. De onderneming wordt aangestuurd door Luc, Frans, Kris, Marleen en Jan Cools, kinderen van Gust Cools die het bedrijf fors deed groeien.