Faillissementen in de Kempen: status-quo

bankruptDe voorbije maand gingen in het arrondissement Turnhout 29 bedrijven failliet. Dat is er eentje meer dan in oktober vorig jaar. Voor de eerste 10 maanden van dit jaar gaat het om 335 gefailleerde bedrijven in de Kempen tegenover 338 vorig jaar, of een lichte daling van 0,89%. De cijfers komen van het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

Over heel België bekeken was er voor de derde maand op rij een substantiële stijging van het aantal faillissementen. In oktober gingen in ons land 1.041 bedrijven over de kop, een stijging van 18,84% tegenover oktober 2015. De eerste 10 maanden van dit jaar samengeteld is er nog altijd een gevoelige daling van het aantal faillissementen van 5,27% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

De afname van het aantal faillissementszaken in combinatie met het feit dat verhoudingsgewijs meer kleine zaken failliet gaan, leidt ertoe dat ook het jobverlies door faillissementen is gedaald. In de eerste tien maanden van 2016 gingen 8.403 jobs verloren door het gevolg van een faillissement, dat zijn 500 banen minder dan in 2015. Dat betekent een daling van bijna 6 procent.

Horeca
De daling van het aantal falingen situeert zich in vrijwel alle sectoren, uitgenomen de horeca. “We zien in oktober een verregaande en reeds voorziene kentering in het aantal faillissementen in de horeca”, zegt Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon. Zo gingen er in Brussel afgelopen oktober heel wat horecazaken (42 tegen 24 in oktober 2015) over de kop waardoor we nu binnen het Brusselse gewest gedurende de eerste tien maanden van dit jaar een stijging zien van het aantal failliete horecazaken met 14,5 procent.”