Fabrikant van reinigingsmiddelen Lema Chemie is nullozer

lema chemieLema Chemie uit Ravels produceert reinigingsproducten voor de professionele markt. Het familiebedrijf heeft aandacht voor duurzaamheid van productieproces tot beleidsvoering en plukt daar volop de vruchten van.

Het familiebedrijf werd opgericht in 1960. Sinds 2001 staat de derde generatie aan het roer. Naast reinigings- en onderhoudsproducten levert het bedrijf ook papierwaren, smeermiddelen, bestrijdingsmiddelen, veiligheidskledij en zoveel meer aan alle mogelijke ondernemers: van bakkers en garagisten over onderhoudsfirma’s en voedingsbedrijven tot scholen en gemeentes. “De overname van de firma Prochem in 2009 zorgde voor een enorme boost. Niet alleen het gamma van artikelen werd flink uitgebreid, ook onze doelgroep werd veel diverser. In diezelfde periode kochten we ook onze industriegrond waar inmiddels ons gloednieuw pand staat.Vandaag werken we met 6 mensen. Lema Chemie produceert reinigingsproducten volgens eigen receptuur, maar ook volgens de receptuur van klanten. Onze reinigings- en onderhoudsproducten worden vaak ook onder private label aangeboden. Lema Chemie ontwikkelt ook specifieke producten op maat”, aldus Jan-Pieter Leemans.

Lema Chemie verhuisde tussen Kerst en Nieuw vorig jaar naar een gloednieuwe locatie. „We bouwden een nieuwe toonzaal, magazijn, tankpark en productiehal in de industriezone. De nieuwbouw is zo ecologisch mogelijk gezet. We beschikken over 46 zonnepanelen, lichtstraten, een warmtepomp en een eigen opvangbekken voor 90.000 liter regenwater. Hierdoor hebben we ons elektriciteits- en waterverbruik drastisch verminderd. We hechten heel veel belang aan duurzaam ondernemen en ecologie en trekken dit door in ons hele beleid, in onze productie en in onze bouw. Het productieproces op onze nieuwe locatie moest voldoen aan de allernieuwste normen en milieu-eisen. Wij gingen hiervoor zelfs meerdere keren op bezoek bij bedrijven in het binnen- en buitenland om ideeën op te doen. We investeerden in nieuwe tanks maar ook in een systeem dat alle recepturen digitaal opslaat en zo de weegschaal en pompen aanstuurt. Fouten in het productieproces worden hiermee tot een minimum herleid en we werken zo veel nauwkeuriger. Door deze investering zijn we voorbereid op een gezonde groei in de toekomst en kunnen we beantwoorden aan vele vragen en eisen van bestaande en nieuwe klanten.”

Lema Chemie laat niets verloren gaan. Dankzij verschillende geavanceerde filters haalt het bedrijf een zeer hoge waterkwaliteit, waardoor het water bijna drinkbaar wordt. Dankzij een doordacht productieproces is de fabrikant een ‘nullozer’: alle restanten en spoelwater worden verwerkt of hergebruikt, zodat niets in het riool terecht komt. Er is zelfs in het hele bedrijf geen enkel vloerputje te vinden. Het volledige bedrijf is trouwens zo ontworpen, dat bij een eventueel lek de bedrijfsvloer zelfs als opvangbak kan fungeren, zodat er toch nog niets in het milieu zou terechtkomen.

“We werden tijdens Open Bedrijvendag gelauwerd als „Fabriek van de Toekomst” en de naamsbekendheid die we hierdoor kregen, heeft onze business een nieuwe boost gegeven. We ontvingen mensen vanuit de verste uithoeken van Vlaanderen. Onze buren in het industriepark wisten voordien wel wie we waren, maar nu doen ze ook zaken met ons. Dankzij deze naamsbekendheid en onze inzet op duurzaamheid hebben we een nieuwe, grote klant kunnen overtuigen om met ons samen te werken.”