Mobilab, het expertisecentrum Welzijn en Technologie van Thomas More in Geel, is in de prijzen gevallen op Techtextil 2017 in Frankfurt, 1 van de grootste beurzen voor technisch textiel. Het won de Techtextil Innovation Award 2017 voor het project Motex en liet grote spelers als Sioen en gerenommeerde centra als de Technische Universiteit Dresden achter zich.

Motex is een intelligente brace, die in het ziekenhuis van Herentals gebruikt wordt bij de revalidatie van patiënten, die een volledig nieuwe knie gekregen hebben. In oktober vorig jaar kreeg Motex al de innovatieprijs op Health and Care, de grootste vakbeurs voor de gezondheidszorg van België. In Frankfurt volgde de internationale erkenning.

Intelligente brace
Kinesitherapeuten sturen gepersonaliseerde oefenschema’s naar een app op de smartphone van de patiënt, die communiceert met de brace. Met de app kan de patiënt de oefeningen die hij moet doen, op een filmpje bekijken. De brace registreert de uitgevoerde oefeningen en geeft onmiddellijk feedback aan de patiënt en de kinesitherapeut. Het is dan ook een intelligente brace.

Motex slaat 2 vliegen in één klap: de therapietrouw van de patiënt stijgt opmerkelijk en de controle van de geregistreerde gegevens leidt tot een betere revalidatie. De eerste patiënten zijn enthousiast.