Wisselsysteem Jan Noyens nvJan Noyens nv, vrachtwagenopbouwer in Kasterlee, heeft een Europese typegoedkeuring ontvangen voor de constructie van wisselsystemen. Zo’n wisselsysteem maakt het mogelijk om verschillende opbouwen te combineren op 1 vrachtwagen. In enkele minuten tijd verander je bijvoorbeeld van containersysteem naar opleggerkoppeling of autolaadkraan.

Om de Europese typegoedkeuring te verkrijgen diende Jan Noyens nv een testmodel te construeren. De gehele constructie werd eerst volledig 3D uitgetekend en onderworpen aan vermoeiingsberekeningen. “Op die manier konden we de sterkte-eigenschappen toetsen alvorens over te gaan tot de constructie”, zegt Lien Noyens. “Wanneer deze goed werden bevonden, bouwden we ons prototype. Deze werd gemonteerd op een testbank om fysische vermoeiingstesten uit te kunnen voeren. Zo haalden we onze Europese typegoedkeuring binnen, onafhankelijk van het merk van vrachtwagenchassis.”

Eenvoudig wisselen
Het wisselen gebeurt op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier d.m.v. hydraulische cilinders. “Voor een klant uit Kasterlee, DJNG Betonwerken, construeerden we 3 afneembare opbouwen. Enerzijds een afneembaar containersysteem voor grondwerken. Ten tweede een afneembare koppelschotel voor diepladertransport en tot slot een hulpframe met laadkraan voor kraanwerken”, legt Lien Noyens uit. “Deze wisselsystemen zorgen niet enkel voor een optimaal rendement voor hun investering maar ook voor een grote flexibiliteit van hun wagenpark.”

Jan Noyens nv kan terugblikken op 3 generaties ervaring en know-how en onderscheidt zich door het aanreiken van maatwerk in de vrachtwagenopbouw.