De groente- en fruitdistributeur Euro Gijbels uit Geel heeft in het Spaanse Catalonië een vestiging geopend. Van hieruit wordt geproduceerd en verpakt voor de eigen groothandel, maar de bedoeling is om dat uit te breiden naar andere groothandels in België en omliggende landen.

Euro Gijbels is al vele jaren actief in Spanje. “In de winter komt zo’n 80% van de groenten die we invoeren uit Spanje”, zegt John Gijbels, intussen de 4de generatie. Nu gaat het Kempense familiebedrijf een stap verder. Het kocht een loods van 2.000 vierkante meter om van hieruit zijn distributie te organiseren. “We hadden voordien geen centraal punt om te laden”, vertelt John Gijbels. Zijn zus Jolene heeft de dagelijkse leiding over Euro Gijbels Spain, dat als een Spaanse vennootschap werd opgericht. “Spaanse producenten vinden het aangenamer om te werken met een Spaanse bedrijf, onder meer op het vlak van facturatie”, luidt het.

Ook eigen plantages
In de vestiging werkt momenteel een 15-tal mensen. Er is intussen ook geïnvesteerd in een moderne sorteerinstallatie voor citrusvruchten. “We willen als familiebedrijf zoveel mogelijk in eigen beheer doen”, geeft John Gijbels aan. Dat betekent dat er in Spanje ook zelf wordt gekweekt: clementines, sinaasappelen, bloemkolen, andijvie, venkel en peterselie maar ook andere kolen en bladgroenten. Extra productie komt van lokale boeren. “We beschikken er over zo’n 100 hectare aan eigen plantages”, aldus nog John Gijbels.

Op dit moment is Euro Gijbels België de grootste klant van de Spaanse vestiging, maar daar moet verandering in komen. “We willen ook leveren aan andere groothandels in België, Nederland en Duitsland. Zij kunnen mee profiteren van de kwaliteit en service die wij garanderen.” In de toekomst zijn nog meer investeringen in Spanje gepland die inzetten op vernieuwing en efficiëntie.