etapETAP Lighting uit Malle kondigt een nieuwe ontslagronde aan. Op een bijzondere ondernemingsraad vanmorgen maakte de directie de intentie bekend om het in de toekomst met 67 mensen minder te doen dan de huidige 341. Het gaat om 47 arbeiders en 20 bedienden. De komende periode wordt daarover met de vakbonden onderhandeld.

De voorbije jaren viel de omzet van de verlichtingsspecialist terug van zo’n 60 naar 50 miljoen euro. ETAP Lighting is toeleverancier in de sector van de kantoor- en industriële gebouwen en die werd flink getroffen door de economische crisis. “We voelen sinds 2012 de crisis harder dan we hadden verwacht”, zegt directeur Chris Van Belleghem. “De omzet gaat weer naar omhoog maar niet zo snel als we zouden willen.”

Tegelijk investeerde het bedrijf in de omschakeling van de klassieke fluolamp naar energiezuinige ledverlichting. 70 procent van de verkochte verlichting dit jaar is led, maar die prijzen dalen. “Die markt is nog niet volwassen”, weet de directeur.

Sociaal overleg
De voorbije jaren werd het personeelsbestand al geleidelijk afgebouwd, maar nu moet de kostenstructuur verder naar omlaag via een collectief ontslag. Naast het hoofdkantoor in Malle volgen er ook ontslagen in de buitenlandse vestigingen, waar een 100-tal mensen werken. ETAP zegt in het komende sociaal overleg “een voor alle betrokken partijen aanvaardbare oplossing te kunnen bereiken”. Tegelijk kondigt het bedrijf de overschakeling naar een volledig nieuwe software in het najaar aan en een verdere investering in het machinepark.