Etap moet het licht wat dimmen

002161.10Verlichtingsspecialist Etap uit Malle heeft 26 banen geschrapt. “Onze omzetcijfers zijn verleden jaar met liefst 10% gedaald”, zegt Hustav Knoll, directeur centrale stafdiensten. “Omdat we dit jaar kennelijk op datzelfde niveau blijven hangen dienden we in te grijpen.”

Het is echt geen probleem van prijssetting, heet het in Malle. “Het is wel degelijk de crisis die ons parten speelt. Vooral dan in onze traditioneel grote exportmarkten als Nederland en Duitsland. Daar worden kennelijk nogal wat bouwprojecten uitgesteld. Als leverancier van lichtinstallaties krijgen we mee de klappen te verwerken.”

Het is in het verleden zelden gebeurd maar Etap diende meteen de remmen aan te trekken. “Wij hebben 26 functies geschrapt. Hier en daar was een verschuiving mogelijk maar we hadden finaal geen alternatief dan ook naakte ontslagen door te zetten.”

Etap is een toonaangevende specialist in lichttechnologie. Het gaat dan niet enkel om de belevering van de installaties zelf. Etap maakt samen met de kandidaat-klanten ook de lichtberekeningen, maakt een financiële analyse, geeft advies en voert zelfs proefopstellingen door. De klanten van het bedrijf zijn in dit opzicht zowel grote ondernemingen, kantoren, schoolen, ziekenhuizen en hotels. Brussels Airportn het Europees parlement in Brussel, het Solvay corporate center, de Koning Boudewijnstichting, de Dubai chamber of commerce, Telenet en Ernst & Young behoren tot de klanten van de groep in Malle.

Na de afslanking zal de groep nog zo’n 400 mensen tewerkstellen. De investering in het nieuwe lichtpaviljoen gaan ondertussen onverminderd door.