Ervaring en maturiteit brengt rust in een jeugdige ploeg

laborexOm de indienstneming en het aan het werk houden van oudere werknemers te stimuleren kan je als werkgever aanspraak maken op een doelgroepvermindering voor werknemers van 54 jaar of ouder. Sinds 1 juli werd de RSZ-korting voor oudere werknemers geregionaliseerd. Made in Kempen ging na bij welke Kempense bedrijven het aanwerven van ‚oudere’ werknemers loont. Omdat je maar zo oud bent als je jezelf voelt, zetten we ‚oudere’ tussen aanhalingstekens.

Vandaag een gesprek met Hugo Geuens van Laborex uit Olen.

Voor welke functie hebben jullie een oudere werknemer aangetrokken?
Hugo Geuens: Voor zowel functies bij de arbeiders als bediende. Van de laatste zeven aanwervingen de afgelopen drie jaar hebben we verschillende ‚oudere’ werknemers  aangeworven: Marc, een lasser van 50 jaar; Eric, magazijnier en 53 jaar en Johan, elektromonteur en ook 53 jaar. Bij de bediende hebben we Hans, 48 jaar, aangeworven als tekenaar.

Wat is zo bijzonder aan hen?
Hugo Geuens: Vooral hun ervaring en kennis speelt een grote rol. Maar ook de maturiteit. Deze mensen kunnen rust brengen in een “jeugdige” ploeg.

Kadert het aanwerven van ‚oudere’ werknemers in jullie HR-strategie?
Hugo Geuens: Ja en nee. We moeten zorgen dat de ploegen in evenwicht zitten. Teveel jongeren of teveel ouderen is volgens mij ook niet goed. We werven trouwens niet alleen “ouderen” maar ook bijvoorbeeld allochtonen aan. Vorige maand is Dritan aangeworven, hij is afkomstig van Albanië. En ook Khachik heeft een IBO-contract gekregen als TIG-lasser. Beiden komen van het VDAB competentiecentrum Herentals. De cao 104 is in het leven geroepen om “oudere” mensen aan te werven. Wij hebben gewoon op papier gezet wat we al deden. Wij plaatsen onze vacatures altijd bij de VDAB en Jobkanaal en we zien wel wat erop afkomt. Ook het competentiecentrum VDAB wordt op de hoogte gebracht van onze vacatures.

Wat zijn voor jou de specifieke voordelen van het aannemen van een oudere werknemer?
Hugo Geuens: Misschien een cliché hoor, maar deze mensen zijn loyaal en doorgaans tevredener dan hun jongere collega’s. Ze kunnen flexibel ingezet worden en door hun levenservaring relativeren zij sneller en gaan zij makkelijker om met moeilijke situaties.

Zijn de subsidies die je hierbij krijgt interessant, mooi meegenomen of doorslaggevend?
Hugo Geuens: Die zijn mooi meegenomen maar zeker niet doorslaggevend.

Laten jullie je bijstaan door externe partners in het kader van jullie duurzame HR-beleid?
Hugo Geuens: Door Jobkanaal, om bepaalde doelgroepen ook een kans te geven. Wij vragen geen diploma’s. Maar tijdens het selectie-interview polsen wij vooral naar kennis, competenties en persoonlijkheid. Kennis, motivatie en inzet is voor ons meer belangrijker dan een diploma. Natuurlijk moeten onze medewerkers een basis hebben, maar ons loonbeleid is gebaseerd op competenties en niet op leeftijd, anciënniteit of diploma.

 

Over Laborex
Laborex is een specialist in het aanbieden van efficiënte en milieuvriendelijke totaaloplossingen voor de industriële reiniging, ontvetting en oppervlaktebehandeling van onderdelen. Samen met de klant werkt Laborex een oplossing op maat uit. Dat levert steeds de meest geschikte reinigingsmachine voor de klant zijn toepassing op.

Laborex koppelt in de meeste gevallen haar industriële reinigingsmachines en straalcabines aan de productiemachines van de klant, zodat er een automatisch reinigingsproces ontstaat. Als de standaard machines niet voldoen,  wordt een reiniger en transportsysteem op maat van het productieproces ontwikkelt.

 

Over Jobkanaal
Jobkanaal is een initiatief van de ondernemingsorganisaties UNIZO, VOKA, VERSO en VKW, met ondersteuning van de Vlaamse overheid. Bedrijven kunnen bij Jobkanaal terecht voor ondersteuning in uw personeelsbeleid en vinden er niet alleen eerstelijns advies voor een duurzaam personeelsbeleid maar ook een  gratis wervingsinstrument om geschikte en gemotiveerde kandidaten te vinden.