Ervaren steenkappers zijn tegenwoordig moeilijk te vinden

foto hal 007Het zijn drukke tijden bij Steenkapperij Kempenland uit Laakdal. Het Kempense bedrijf, gespecialiseerd in het bewerken van natuursteen, heeft al een hele tijd een orderboek dat voor enkele weken gevuld staat. “Momenteel werken we met vijf steenkappers. Aangezien de piek nog moet komen, zijn we al maanden op zoek naar een extra ervaren steenkapper”, zegt zaakvoerder Frank Vangeel. “Voorlopig zoeken we één extra steenkapper, maar dat kunnen er op termijn ook twee worden.”

Die zoektocht loopt niet zo vlot, want ervaren steenkappers zijn blijkbaar moeilijk te vinden. “Je kan er wel voor studeren, maar dat gebeurt tegenwoordig nog zeer weinig. Dus vaak geven wij dan binnen het bedrijf een opleiding. Iemand kan hier dan starten onderaan de ladder en na een interne opleiding stilaan doorgroeien.”

Een ervaren steenkapper moet kunnen schuren en polijsten. “Het is vooral van groot belang dat hij onmiddellijk aan de slag kan met een plan en dan weet wat hij moet doen.” De jongere en niet ervaren mensen beginnen eerst aan de zaagmachine en kunnen dan nadien doorgroeien.