Eribel uit Hoogstraten levert celdeuren aan Beverse gevangenis

celdeuren EribelDe firma’s Eribel uit Hoogstraten en B&B Locks uit Wijnegem hebben een nieuw soort veiligheidsdeur gemaakt. De nieuwe gevangenis ‘De Poort van Beveren’ krijgt de primeur. “De ontwikkeling van deze innovatieve celdeur was mogelijk met de steun van het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)”, zegt gedelegeerd bestuurder van Eribel, Rony Bols. “Zo konden we direct aan de slag. Een gevangenis wil maximale veiligheid tegen uitbraak en de sloten moeten hun degelijkheid constant bewijzen. Het resultaat mag gezien worden en met onze sloten geïntegreerd in de Eribel deur slaagde het geheel met onderscheiding voor de testen”, zegt Jack Boeckx van B&B Locks.

Binnen dit groot project, dat 312 gedetineerden gaat opvangen, zal Eribel 200 unieke celdeuren plaatsen. “Wij maken de speciale deuren, B&B zorgt voor een nieuw soort slot. We gebruiken verder 3D-scharnieren en veiligheidsbeglazing in de deuren”, zegt marketingverantwoordelijke Adeline Damiron. “Dit is nieuw voor celdeuren in België en geeft een erg huiselijke look. Deze deuren zijn uitbraakwerend en voldoen aan de strenge Europese normen. Zo moet een deur weerstaan aan de test waarbij twee mannen twee keer twintig minuten proberen de deur te openen. Dit nieuw product vraagt drie keer meer tijd in productie en montage.”

“Daarnaast zullen we voor de gevangenis nog 500 brandwerende deuren plaatsen in de cellen en administratieve gebouwen van het complex”, voegt ze nog toe. Beide bedrijven bewijzen daarmee dat kmo’s de lat nog hoger kunnen leggen door samen te innoveren. Het project moet klaar zijn begin maart 2014 wanneer de eerste gedetineerden hun intrek zullen nemen. Jaarlijks wordt een exploitatie budget voorzien van 13,7 miljoen euro. “We zullen hierdoor ook de celdeuren voor de forensische gevangenis (FPC) in Wondelgem kunnen leveren”, besluit Bols verder.