Eribel: Innovatie op een mensgerichte manier

Innovatie is al lang veel meer dan een buzzwoord en hoort een topprioriteit te zijn voor elk bedrijf. Dat aandacht voor innovatie loont, leren we van deurenfabrikant Group Eribel uit Hoogstraten. “Innovatie is heel belangrijk. Ondanks onze groei die we vorig jaar boekten, plaatsen wij onze werking voortdurend in vraag: wat kan er beter? Dan doen we niet alleen op productievlak, maar ook in ons HR-beleid”, zegt Rony Bols, gedelegeerd bestuurder van Group Eribel.

“Aandacht voor innovatie en innovatiesubsidies tillen je bedrijf naar een ander niveau”, vervolgt Rony Bols. “Wij maakten in ons bedrijf iemand intern vrij die zich echt focust op innovatie en subsidies. We laten ons hierin begeleiden door een aantal kennisinstellingen, waaronder het Innovatiecentrum. Wij innoveren op een mensgerichte manier in zowel onze HR-processen als in onze overlegstructuren en betrekken hierbij zo veel mogelijk mensen. Op HR-vlak bijvoorbeeld mag je wel stellen dat wij pioneer zijn op het vlak van mensgericht ondernemen. Zo ondersteunen wij peterschap op de werkvloer, zijn we erg bezig als invoegbedrijf en hebben we heel wat IBO-contracten die bij ons het vak leren. Ook op productievlak hebben we voortdurend aandacht voor innovatie. Zo maak ik twee dagen per week tijd om samen met mijn monteurs werven te bezoeken. Het is ongelooflijk hoeveel potentiële ideeën voor verbetering ik daar opdoe!”

Eribel krijgt geregeld subsidies toegewezen. “Je moet er als kmo gewoon aandacht voor hebben. En ja, je moet je tanden op elkaar zetten, want de procedures voor Europese subsidies zijn niet van de poes. Laat je er echter niet door afschrikken. Heb er gewoon aandacht voor, maak er echt iemand voor vrij en laat je begeleiden door kennisinstellingen. Dan vind je je weg en geloof me, het loont”, raadt Bols aan.

Group Eribel bestaat uit vier bedrijven. Group Eribel als holding produceert deurconcepten die beantwoorden aan de strengste normen inzake brandweerstand, vochtweerstand en op akoestisch vlak. Zo is het bedrijf de enige deurenfabrikant met een eigen brandweerstandsoven. Daarnaast zijn er drie exploitatiebedrijven: een productiebedrijf van naakte deurplaten in Lommel dat 100.000 deuren per jaar fabriceert voor houthandel en grote schrijnwerkers. Productiebedrijf Eribel Hoogstraten dat zeer moeilijke deurconcepten ontwikkelt en plaatsingsklaar maakt. En tot slot een montagebedrijf Vernibouw dat de deuren plaatst. De groep realiseerde vorig boekjaar een omzet van 25 miljoen euro met een honderdtal mensen.