Baron Stany Emsens, erevoorzitter van mijnbouwgroep Sibelco, is op 91-jarige leeftijd overleden. De kleinzoon van de oprichter Stanislas Emsens bouwde het bedrijf vanuit de Kempen uit tot een wereldspeler.

Eind 19de eeuw kocht Stanislas Emsens 700 hectare grond in de buurt van Mol-Rauw. Bij de uitgraving van het Kempens kanaal was er witzand ontdekt en dat bleek van een uitzonderlijke kwaliteit. Verschillende zandproducten zakten naar de streek af. Emsens was de eerste die in 1896 een gemechaniseerde zandgroeve opende.

Multinational
Sibelco, opgericht in 1872, maakte fortuin met het delven en opwaarderen van kwartszand. In 1955 opende het bedrijf onder impuls van Stany Emsens in Dessel een fabriek voor het drogen en malen van kwartszand. Die staat nog altijd model voor soortgelijke projecten van de Sibelco-groep in de rest van de wereld. Vorig jaar werd er een investering van 15 miljoen afgerond in een nieuwe installatie voor de productie van cristobaliet.

Tegenwoordig beschikt de multinational over ruim 200 productiesites in meer dan 40 landen en stelt het meer dan 10.000 mensen te werk.

Stany Emsens werd in 2005 in de adelstand verheven en kreeg de titel van baron. Hij overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag op zijn domein in het Lommelse gehucht Stevensvennen.