Energieconcepten roept op: gebruik duurzame energie wanneer die beschikbaar is

energieconcepten manu-tom-krisEnergieconcepten uit Arendonk begeleidt particulieren en kmo’s om duurzaam te bouwen en energiezuinig te wonen en werken. Tom Teunkens (links op foto) en Manu Leys (in het midden) houden hierbij de energiemarkt nauwlettend in de gaten. Energieconcepten wil bewoners en bedrijfsleiders sensibiliseren om ook op een economische manier gebruik te maken van duurzame energie en laat studenten van Group T en Thomas Moore Kempen regelmatig simulaties uitwerken en onderzoek voeren.

“Duurzame energie opwekken is een nobele gedachte. Maar we moeten deze energie proberen te gebruiken wanneer die beschikbaar is. We lieten vorig jaar al een denkoefening maken door studenten van Group T. Zij maakten toen een simulatiepakket om verschillende gezinnen met een verschillend stroomverbruiksprofiel in hun energiebehoeftes te laten voorzien door slim om te gaan met duurzame energie, volledig losgekoppeld van het elektriciteitsnet”, zegt Tom Teunkens. “Dit jaar werkten we samen met studenten en onderzoekers van het Kenniscentrum Energie van de hogeschool Thomas More. Zij werkten aan een IWT-project rond nanogrids en presenteerden hun resultaten tijdens Open Bedrijvendag. In onze opdracht maakten deze studenten een simulatie voor een huis met zonnepanelen, waarbij de wasmachine voorgeprogrammeerd werd om alleen dan te wassen wanneer de zon voldoende energie kon leveren. Dergelijk gebruik van energie is voor zowel bedrijven als particulieren in de toekomst mogelijk, alleen moeten wij dan sommige van onze gewoontes aanpassen.”

Volgend jaar starten er nog twee bijkomende onderzoeksprojecten in samenwerking met Group T.  Het eerste project gaat over het direct gebruik van geothermie in combinatie met betonkernactivering.  Het tweede onderzoek is een ICT-project rond het monitoren van een ‘energieconcept’  + het visualiseren ervan in een ‘energiecockpit. Het concept bestaat uit een geothermische warmtepomp met diepteboringen, een energievat,  een zonneboiler en betonkernactivering voor zowel de verwarming als voor passieve koeling.  “We gaan op zoek naar synergiën tussen de verschillen technieken, zowel energetisch als naar het comfort van de gebruiker toe”, stelt Tom Teunkens.

De voorbije jaren is er technisch heel wat veranderd. Warmtepompen, zonneboilers, pelletketels, pelletkachels, CV-haarden, ventilatie, domotica en totaalconcepten… Energieconcepten biedt al deze expertise gebundeld aan en heeft ook formules voor de doe-het-zelver.  Het bedrijf bestaat een 8-tal jaren, stelt met de hele groep zo’n 15 mensen tewerk en realiseerde vorig jaar een omzet van 5 MIO euro.