Elke zaterdag aperitieven op de Grote Markt in Turnhout

aperitiefVanaf 3 oktober kan je elke zaterdag tussen 18 en 19 uur aperitieven in de horecazaken rond de Grote Markt in Turnhout. Tegelijk klinkt dan muziek uit acht boxen die rond de kerk worden opgesteld. “Alle horecazaken waren enthousiast over het idee”, zegt Willy Van Geirt, gepensioneerd horeca-uitbater en initiatiefnemer van Turnhout Aperitieft. “Het bestaat trouwens nergens anders in België.”

De bedoeling is dat elke horecazaak iets speciaals voor zijn klanten doet tijdens Turnhout Aperitieft. “Een 15-tal heeft laten weten dat ze meedoen, maar nog niet iedereen heeft een actie klaar. Dat komt wel”, aldus Van Geirt, die de medewerking kreeg van het centrummanagement van de stad. Om het initiatief te promoten komen er banners voor in de horecazaken en Brouwerij Corsendonk laat 20.000 bierviltjes maken en betaalt de Sabam-kosten voor het eerste jaar. Inderdaad, het is de bedoeling om Turnhout Aperitieft het hele jaar te laten doorlopen, ook in de winter. “Alleen niet tijdens de kermis. We schatten dat we kunnen aperitieven tussen de 45 en 50 keren per jaar”, zegt Van Geirt.

Een uur verlengen
Het beginuur is niet toevallig gekozen. “Om 18 uur sluiten de winkels en dan kunnen de mensen meteen gaan aperitieven om dan vervolgens thuis te gaan eten of door te gaan naar een restaurant in de buurt van de markt.” Op 21 november komt een eerste evaluatie. “Er gaan nu al stemmen op bij de horecabazen om het aperitiefuur te verlengen tot 20 uur omdat de jeugd later aperitieft”, aldus nog Van Geirt.