Elektronicaconcern Philips kent forse winststijging

philipsDe Nederlandse elektronicaconcern Philips, met een vestiging in Turnhout, heeft in het tweede kwartaal de nettowinst verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er was een nettoresultaat van 317 miljoen euro, tegenover 102 miljoen een jaar eerder. Philips behaalde vorig kwartaal een omzet van 5,7 miljard euro. Dat komt neer op een groei van 3 procent op vergelijkbare basis ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “We zijn verheugd dat in het tweede kwartaal onze operationele resultaten voor het vijfde kwartaal op rij verbeterden in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar”, zegt CEO Frans van Houten. “De omzet steeg met 3 procent onder moeilijke economische omstandigheden, dankzij de grote inzet en betrokkenheid van onze medewerkers. Het transformatieprogramma Accelerate! blijft verbetering van de resultaten opleveren, t.w. een betere productportfolio, hogere brutomarges, een snellere marktintroductietijd, lagere voorraadniveaus, en structureel lagere kosten.”

Bij alle drie de divisies verbeterde de winstgevendheid. De medische tak Healthcare kende op vergelijkbare basis een vlakke omzet, maar zag de orderontvangst met 7 procent op jaarbasis toenemen. Bij de divisie Consumer Lifestyle, die elektrische tandenborstels, scheerapparaten en keukenbenodigdheden maakt, steeg de omzet met 13 procent. De lichttak (Lighting) wist de verkopen met 2 procent op te voeren, vooral dankzij een sterke groei in LED-verlichting. “We zien nog steeds een sterke opmars van LED-technologie, met een groei in de verkoop van LED-producten van 28 procent ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.”

De kostenbesparingen die Philips momenteel doorvoert, werpen volgens het bedrijf vruchten af. Van de 673 miljoen euro aan structurele besparingen die het concern tot dusver heeft gehaald, is 202 miljoen euro gerealiseerd in de eerste helft van 2013. Volgend jaar moeten de structurele bezuinigingen zijn opgelopen tot 1,1 miljard euro. Toch blijft CEO Frans van Houten voorzichtig: “Vooruitkijkend naar de tweede helft van 2013 zijn we bezorgd over de economische onzekerheid wereldwijd. We blijven ons echter sterk inzetten op het behalen van onze financiële doelstellingen voor dit jaar.”