De werken aan de spoorwegbrug op de E313 in Grobbendonk lijken steeds meer op een processie van Echternach. Opnieuw is het einde ervan uitgesteld, deze keer omdat de stalen kabels om de brug de nodige stevigheid te geven, niet voldoen. Gevolg: opnieuw een vertraging van verschillende maanden. Eerder was er ook al 3 maanden vertraging door problemen met de brugliggers. Geplande opening nu: begin september.

De bouw van de nieuwe brug over de spoorlijn Herentals-Lier is nochtans ver gevorderd. Het plaatsen van de brugliggers verliep vlot en de volgende stap is het trekken van stalen kabels door kokers in de betonnen liggers. Die worden aangespannen en zorgen voor de stevigheid van de brug. Ze moeten van een hoge kwaliteit zijn om ervoor te zorgen dat ze de dagelijkse belasting van het vele verkeer kunnen dragen. Daar situeert zich het probleem.

Niet overtuigen
“Om de kwaliteit van deze kabels te controleren worden verschillende testen uitgevoerd, zowel door de producent van de kabels, de aannemer en het Agentschap Wegen en Verkeer”, legt Jef Schoenmaekers, communicatieverantwoordelijke AWV Antwerpen, uit. “Uit de testen in onze opdracht bleek dat de kabels niet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Om absolute zekerheid te hebben, werden de afgelopen weken bijkomende testen uitgevoerd maar de resultaten konden niet overtuigen. Daarom gaven we de opdracht nieuwe kabels te laten produceren.”

Omdat het om maatwerk gaat en omdat er opnieuw een grondig kwaliteitsonderzoek moet gebeuren zal het installeren en spannen van de kabels ten vroegste eind juni kunnen gebeuren. Nadien moet de brug nog verder worden afgewerkt. Het einde daarvan is gepland tegen begin september. Tot zover moet het verkeer er over 2 versmalde rijstroken, met vaak files tot gevolg.