Een beenhouwerij die 50 jaar bestaat: ze zijn niet dik gezaaid. In Retie vieren dit weekend Dirk en Marleen Eysermans-Van Nijlen het gouden jubileum van beenhouwerij ’t Spieke. “Met onze verse charcuterie en eigen bereidingen maken we het onderscheid”, zegt het slagerskoppel.

Dirk en Marleen namen 11 jaar geleden de zaak over van de ouders van Marleen. Dirk stamt eveneens uit het vleesvak met ouders die een vleesgroothandel runden en grootouders die in Turnhout een beenhouwerij uitbaatten.

Hun beenhouwerij ’t Spieke, genoemd naar een vroeger café op dezelfde locatie, maakt deel uit van de Keurslager-keten. “Dat staat voor een bepaalde standaard en geeft de klanten vertrouwen”, weet Marleen. “Nu in het nabije Arendonk een Keurslager is dichtgegaan, hebben we heel wat klanten van daar. Om deel te kunnen uitmaken van Keurslager, ondergaan we jaarlijks trouwens een zeer grondige audit.”

Focus op vlees
Kwaliteit, elke dag opnieuw. Met die slogan stapt Keurslager naar de consument en die probeert het koppel ook dagelijks in de praktijk te brengen. “Veel van onze producten zijn zelf bereid”, legt Dirk uit. “Dat geldt voor onze salades, maar ook voor onze charcuterie. Voor ons gehakt bijvoorbeeld komen ze van heinde en verre. Ook benen we ons vlees zelf uit.”

“We zijn met opzet niet geëvolueerd naar een traiteur en hebben bewust de focus gehouden op vlees omdat we van oordeel zijn dat je geen 10 dingen goed kunt doen. Dat blijkt nu de juiste keuze.”

Al klopt dat niet helemaal. Sinds 3 jaar voeren ze ook Oostenrijkse wijnen in, na een vakantie in dat land. Die brengen ze aan de man onder de naam van wijnhandel Wijnen Barrique. “Een uit de hand gelopen hobby die we hebben geprofessionaliseerd”, weet Dirk. “Met de wijnhandel hebben we nog ambitie, die willen we uitbreiden.”

Naar aanleiding van het 50-jarige bestaan lopen er deze week allerhande acties. Naast de eigenaars zijn er nog 4 mensen aan het werk.