EG-Laswerken maakt spuitmachines voor aardbeienkwekers

Ook in volle wintertijd zijn ze bij EG-Laswerken in Meer duchtig spuitmachines voor de aardbeiensector in elkaar aan het steken. “Het nieuwe seizoen is al niet veraf meer. Overigens plukken de meeste aardbeienbedrijven uit de regio nu het hele jaar door”, zegt Erwin Goetschalckx.

Hoogstraten is nog altijd het centrum van de aardbeiencultuur in de Kempen en in Vlaanderen. Meer behoort mee tot het wingewest van de sector. Erwin Goetschalckx is letterlijk groot geworden tussen de aardbeien. “In die mate dat ik met mijn lasactiviteiten in de aardbeiencultuur een eigen nichemarkt gevonden heb”, zegt hij. “Wij maken spuitmachines die de behandeling van de plantjes met insecticiden veel efficiënter en doelgerichter maken dan het spuiten met de hand. Zeker als het om grote serres en lange tunnels gaat.”

Met vijf man personeel levert EG-Laswerken spuitmachines in de brede regio rond Hoogstraten. Zo’n installatie kost pakweg 10 tot 12.000 euro. Een diepte-investering die de kweker snel kan terugverdienen door de gelijkmatige behandeling die alle plantjes ondergaan.

EG Laswerken was verleden jaar goed voor een omzet van zowat 800.000 euro. Dat cijfer zit er ook voor dit jaar allicht wel in. “Voorlopig hebben wij geen last van de crisis. Vooral omdat de aardbeiencultuur niet onze enige markt is. Wij bouwen ook poorten, wij automatiseren doorgangen, doen aan laswerk op maat en zijn ook nog eens dealer van John Deere voor compact tractoren. Ik moet er wél attent op toezien dat ik mijn belangrijkste klanten in de aardbeiensector tijdig kan bedienen.”