kabas pop-up shopDe initiatiefnemers van de eerste pop-up winkel Kabas in de Sint-Antoniusstraat in Turnhout spreken van een groot succes. In de shop worden spulletjes aangeboden van zeven creatievelingen. De stad Turnhout steunt het initiatief door een deel van de huur te betalen en op die manier wat te doen aan de leegstand in de winkelstraten.

De pop-up zaak opende op 15 november de deuren in een winkel die al een tijd leegstond. Zeven ontwerpers brengen er hun spullen aan de man die ze normaal via het internet en beurzen verkopen. Het gaat om kleurrijke kaartjes, trendy juwelen, mutsen en sjaals, gepimpte meubels, enz. De zeven spraken een beurtregeling af om de winkel open te houden. Omdat ze allemaal nog een andere job hebben, is de winkel enkel open op woensdag, vrijdag en zaterdag.

Graag een vervolg
“Het is een groot succes”, zegt Sofie Kerens, één van de mensen die mee aan de basis lagen en onder de merknaam Tyto retrospullen en interieuraccessoires verkoopt. “We krijgen veel bezoekers en veel positieve reacties. En er wordt ook goed verkocht. De weekomzet schommelt tussen de 4 en 5.000 euro, op drie dagen welteverstaan. We doen ook mee op de zondagopeningen en nu vrijdag met de late night shopping.”

De pop-up winkel sluit onherroepelijk de deuren op 10 januari. “Nu betalen wij 1/3de van de huur en legt de stad de rest bij. Wijzelf kunnen die volledige huur niet betalen. We zouden graag hebben dat een vervolg komt en denken in de richting van workshops. Het kriebelt alleszins heel hard.” Binnenkort zitten ze opnieuw samen met de dienst Lokale Economie van de stad.