Eerste kandidaat-overnemers melden zich voor failliete Bosal

bosalDe rechtbank van koophandel in Turnhout heeft dinsdag zoals verwacht Bosal Benelux in Oevel failliet verklaard en de curatoren Noël Devos, Geert Naulaerts en Paul Van Rompaey aangesteld. Die hebben intussen de eerste kandidaat-overnemers aan de lijn gehad. “Momenteel zijn het er drie maar ik verwacht nog meer gegadigden”, zegt Noël Devos.

Volgens het officiële cijfer van de rechtbank verliezen bij het faillissement 241 mensen hun job, van wie 276 arbeiders en 65 bedienden. Zij zullen eerstdaags worden ontslagen door de curatoren. “We hebben om te beginnen een aantal wettelijke verplichtingen”, legt curator Devos uit. “Zo zijn we begonnen met het maken van een inventaris en zullen we de nog openstaande vorderingen innen. Ook moeten we zorgen voor de beveiliging van de gebouwen. En daarnaast willen we nu eerst bespreken hoe we verder te werk zullen gaan.”

De drie curatoren waren ook al gerechtelijk mandataris tijdens de WCO-procedure maar bevinden zich nu in een andere situatie. Noël Devos: “Tijdens de WCO-procedure stond alles in het teken van het continueren van de onderneming en het bouwen rond een businessplan. Nu gaat het over het verkopen aan de hoogste prijs. Dat is een ander kader.”

Geen snelle overname
Devos bevestigt dat zich al kandidaat-overnemers hebben gemeld. “Dat gaat enerzijds om mensen die de industriële activiteit verder willen zetten en anderzijds om geïnteresseerden in het onroerend goed. In dit geval zit er evenwel niemand klaar om meteen door te starten.” De curator verwacht dus geen snelle overname. “We gaan de komende dagen met geïnteresseerden aan tafel zetten en werken eventueel het weekend door. In elk geval is het zo dat het laatste bodemonderzoek meer dan tien jaar is geleden. Bij een verkoop moet een nieuw bodemonderzoek gebeuren en dat heeft sowieso tijd nodig.”