© Provincie Antwerpen

© Provincie Antwerpen

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel is een bijzonder experiment gestart. Begin deze week zijn in een stal 22.500 eieren geplaatst. Tegen het eind van de week krijgen ze het gezelschap van 21.440 kuikens die volgens de traditionele manier zijn uitgekomen in de kassen van de broeierij. De medewerkers willen nu nagaan welke van de 2 soorten kuikens het best gedijen.

Normaal verhuizen kuikens een dag nadat ze uit hun ei breken van de broeierij naar de pluimveehouderij. Maar wat gebeurt er als we de eieren rechtstreeks in de stal leggen, vroeg het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zich af. Ze zoeken het nu uit. Beide soorten kuikens komen uit eieren van dezelfde moederdieren, dit was voor de proefopzet een bewuste keuze.

Minder stress
Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij zullen beide groepen met elkaar worden vergeleken. Verwacht wordt dat de kuikens die rechtstreeks in de stal uitkomen, minder stress ervaren en hierdoor gezonder zijn. Dat is natuurlijk interessant met het oog op het dierenwelzijn. Maar is deze aanpak ook rendabel voor de pluimveehouder? En hoe zit het met de arbeidsomstandigheden en de energiefactuur? De volgende maanden zal het Proefbedrijf Pluimveehouderij alle voor- en nadelen op een rijtje zetten en een kostenberekening maken. Nadien kan elke pluimveehouder zelf bekijken wat er eerst in zijn stal komt: de kip of het ei.