Op ondernemen staat geen leeftijd, ook niet op de dag dat je ermee begint. Mieke Pauwels uit Noorderwijk is 64 en beschikt sinds vorige week over een ondernemersnummer. PeuDesign heet haar bedrijfje en daarmee gaat ze haar handgemaakte kleren en stoffen cadeautjes verkopen. “Mijn man is 65 jaar, boekhouder en hij wil nog verder blijven werken. Breien en naaien is mijn passie. Omdat mijn man weinig thuis is, heb ik de kans mijn ding te doen”, vertelt de misschien wel oudste startende ondernemer van het land.

Mieke en haar man kregen 5 zonen en een dochter. Van opleiding is ze onderwijzeres, maar dat beroep oefende ze slechts een 6-tal jaar uit. “Van toen af ben ik thuis gebleven voor de kinderen. De jongste is intussen 23 jaar en zo heb ik de handen weer vrij”, vertelt ze.

This is perfection
Dat haar eigen zaak iets is geworden met stoffen en naaien is niet geheel onverwacht. Haar vader was kleermaker en 2 zonen hebben winkels waarin ze ook wol en stoffen verkopen: Tirelire in Sint-Truiden en Ham, en Puurcent in Puurs. “Ik ga met hen mee naar stoffenbeurzen en blijf zo op de hoogte van de nieuwste trends. Ik maakte voor hun winkels wel eens modelletjes en voor jonge mensen stoffen cadeautjes. Daar kreeg ik goede reacties op. Sinds vorig jaar heb ik een account op Instagram. Onlangs kreeg ik van Maison Auguste in Londen de waardering ‘This is perfection’ en toen heb ik beslist: ik begin een eigen zaak.”

Er is een website in de maak om de verkoop te organiseren, de Facebook-pagina is al actief. “En ik ken veel mensen, dat helpt ook wel. Misschien kan ik ook verkopen via de winkels van mijn zonen, dat zien we nog wel.” Een opleiding als kleermaker heeft ze nooit gevolgd. “Ik heb het vak uit mezelf geleerd en heb ook altijd de kleren voor de kinderen gemaakt toen ze klein waren. Met PeuDesign maak ik alleen wat ik graag doe: kinderkleertjes, kledij voor de communie, stoffen cadeautjes.”

Hoelang ze hiermee wil doorgaan? “Geen idee. Zolang ik kan en er plezier aan beleef.” De naam ‘peu’ in PeuDesign verwijst naar de bijnaam van haar grootvader. In Noorderwijk en omgeving wordt de familie nog altijd zo genoemd.