Bij drankenproducent Sunnyland Belgium aan de Everdongenlaan in Turnhout heeft woensdag het personeel het werk neergelegd. De staking bij het vruchtsappenbedrijf brak uit nadat een deurwaarder een openbare verkoop van het machinepark had aangekondigd. Die aankondiging kwam hard aan bij het personeel, die vrezen dat het bedrijf ei zo na failliet is. “We hebben de 50 000 liter die woensdagochtend zijn geproduceerd, nog wel gebotteld”, zegt Jeffrey Goossens, ACV-vakbondssecretaris Voeding en Diensten. “Nadien hebben de werknemers het werk neergelegd.”

De openbare verkoop van het machinepark, die het gevolg is van enorme schulden bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), zou aanstaande zaterdag doorgaan. “Als het machinepark zaterdag effectief wordt verkocht, dan vrees ik dat we maandag ons werk kwijt zijn”, zegt Stephan Loos uit Mol, al 22 jaar bediende bij Sunnyland. “Ons loon wordt maandelijks met een week vertraging uitbetaald. Ook de productie is er fel op achteruit gegaan de voorbije jaren. Na twintig jaar zijn we zelfs Colruyt kwijt gespeeld als vaste klant. Het water staat ons aan de lippen.”

Sunnyland is eigendom van de zakenman Abbas Bayat (onder meer ex-voorzitter van Sporting Charleroi). “Met de staking wil het personeel de druk opvoeren om de rekeningen te betalen. Maar we vrezen dat het bedrijf op een faillissement afstevent, al hopen we natuurlijk dat het nog goed komt”, aldus Goossens.

Na overleg met Abbas Bayat schortte het personeel de actie woensdag in de late namiddag op. “Bayat verklaarde dat hij donderdag verzet zal aantekenen tegen de openbare verkoop, zodat die met een week is uitgesteld”, legt Jeffrey Goossens, vakbondssecretaris ACV Voeding en Diensten uit. “Tegen volgende week vrijdag zou hij de schuld van 162 500 euro aan de RSZ betalen.” De eigenaar van Sunnyland garandeerde ook dat de voorschotten voor lonen van de arbeiders en de premies voor de hospitalisatie- en groepsverzekering werden betaald. De ochtendploeg van het bedrijf dat in totaal 65 mensen tewerk stelt, gaat donderdagochtend opnieuw aan de slag.

Meer leest u in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen – editie Kempen.