Een cleanroom ISO 8 voor Amival

Cleanroom A21 AmivalAmival beschikt sinds kort over een cleanroom met een klasse ISO 8. “Op die manier kunnen we nog beter tegemoet komen aan vragen vanuit de farmaceutische wereld, een belangrijke groeipijler waarop we verder willen inzetten,” laat Katty Geeraerts weten.

Amival is al 50 jaar een gekende naam in de regio Turnhout en stelt ongeveer 400 personen met een handicap te werk. Doorheen de jaren verschoof het accent van de grafische naar de medische en farmaceutische sector. “Die stellen hoge kwaliteitseisen naar uitvoering en infrastructuur, vandaar dat Amival al een aantal jaren werkt aan een doorgedreven kwaliteitsbeleid en investeert in de bestaande gebouwen aan de Everdongenlaan.”

Omdat het ontwerp en het bouwen van cleanrooms specialistenwerk is, werd beroep gedaan op externe expertise. Ook Janssen Pharmaceutica, al jarenlang klant bij Amival, gaf nuttig advies. Na een vlotte verbouwing ging men over tot de classificatie waarbij men het aantal deeltjes in de lucht meet. Het validatierapport liet even op zich wachten maar nu is het duidelijk. De omkleed-, productieruimte en goederensas hebben een ISO 14644-3 klasse 8 ( klasse D).

Amival is enorm tevreden met deze cleanroom, het verruimt immers het huidig aanbod. De volgende stappen zijn deze naar een certificaat medical devices (ISO 13485) en een het bouwen van een heuse farmavestiging met meerdere cleanrooms. Op deze manier kan het bedrijf de 400 medewerkers met een handicap ook in economisch moeilijkere tijden een volwaardige job en werkzekerheid op lange termijn bieden.