Eefje Nys: witte raaf in mannenwereld van bouwsector

nysZe is zeker nog een witte raaf in haar sector: Eefje Nys leidt al sinds 2004 het familiebedrijf Algemene Bouwwerken Nys-Driesen in Dessel. Ze is er ondertussen wél in geslaagd om de omzet van het bedrijf liefst te verdubbelen.

“Het gaat uitstekend, zeker weten”, zegt gedelegeerd bestuurder Eefje Nys. “We hebben zelfs een luxeprobleem: we hebben te veel werk. We hebben daarom beslist om onze calculatieberekeningen bij nieuwe openbare aanbestedingen nog enkel heel selectief te maken. We hebben immers maar weinig ruimte meer. We zitten zeker tot september nog helemaal vol.”

Algemene Bouwerken Nys-Driesen is vooral gespecialiseerd in werken voor de openbare sector: sociale huisvestingsprojecten, scholen, openbare gebouwen, serviceflats enz. Het bedrijf werkt in een brede kring van pakweg 25 km rond Dessel. Zo zijn de werknemers aan de slag op verscheidene bouwwerven in Antwerpen. Met oa. de bouw van 45 appartementen en een kinderdagverblijf in Deurne. Een psychologisch ziekenhuis in Zoersel. Een sporthal in Dessel. 52 woningen in Zoutleeuw. 40 appartementen in Hoboken enz. “Wij doen in principe de ruwbouw en de betonwerken”, zegt Eefje Nys. “We gaan dan verder door met onderaannemers die door ons gecoördineerd worden.”

Algemene Bouwerken Nys-Driesen werkt met zo’n 100 personeelsleden. “We zijn wel permanent op zoek naar goede werkkrachten. Vooral projectleiders. Het tekort aan goed personeel is echt wel nijpend. Het is mijn dagelijkse zorg.”

De omzet over 2012 van pakweg 25 miljoen euro is een verdubbeling ten aanzien van 2004 toen Eefje Nys het management overnam van haar vader. In 2006 nam ze de firma ook helemaal over. Vader en broer Nys zijn van hun kant actief met een ander bedrijf dat zich vooral toespitst op afbraakwerken.