ECS Cleaning uit Ravels heeft geïnvesteerd in een hogedrukstoommachine die talrijke functies combineert en waarvan zaakvoerder Jan Van den Borne beweert de enige te zijn in de Kempen die er zo 1 in huis heeft. Ze is van Nederlandse makelij en moet het bedrijf naar een volgend niveau tillen.

“Met de machine kunnen we ook reinigen met echte stoom van 150° en onder hoge druk (200 bar)”, legt Jan Van den Borne. “Het grote voordeel van de hogedruk stoomfunctie is dat we zonder gebruik te maken van chemicaliën een reiniging zonder beschadiging kunnen bieden.” Het gaat dan bijvoorbeeld over gevels, daken, terrassen maar ook het weghalen van graffiti en kauwgom.

Onkruid
Maar er is nog een belangrijke functie aan de machine en dat is het ecologisch verdelgen van onkruid zonder chemicaliën. “Die bestaat erin om het onkruid te besproeien met water van 98 tot 102°C waardoor de eiwitsynthese van de plant stolt en de plant afsterft. Als alternatieve en ecologische manier van onkruid verdelgen is dit de meest efficiënte techniek.”

De nieuwe machine is ingebouwd in een nieuwe bestelwagen en er kan met 2 mensen tegelijk mee worden gewerkt. Ze verbruikt minder brandstof en stoom dan de gebruikelijke warmwater hogedrukreinigers.

De zaakvoerder ging in 2009 in bijberoep van start met ECS Cleaning. Sinds 2017 begin is het zijn voltijdse bezigheid en intussen zijn de eerste medewerkers in dienst.