Ecowater Systems volgend jaar Europees kenniscentrum voor waterbehandeling

logo ecowater systemsEcowater Systems is een van de werkmaatschappijen van Marmon, een van tien grootste ondernemingen ter wereld die onder leiding staan van de spraakmakende Warren Buffet. De Marmon groep is actief in heel wat sectoren: filtratie, industriële producten, kraandiensten, elektrische en loodgieterijcomponenten, distributie en waterbehandeling. Marmon Water, de groep waartoe ook Ecowater Systems behoort, is actief in de waterverzachting, industriële filtratie, industriële koeling, industriële waterbehandeling en residentiële drinkwatersystemen. Binnen die groep neemt Ecowater Systems de waterverzachters en drinkwatersystemen voor haar rekening.

Ecowater Systems uit Olen is sinds 1925 actief. „Wij zijn dus bijna een eeuw specialist in waterbehandeling, waarbij onze roots in de Verenigde Staten liggen. Onze waterontharders behoren tot de meest intelligente ter wereld: van alle toestellen ter wereld wordt één op vier  bij ons gefabriceerd. Wij doen alles vanaf de extrusie van plastic componenten tot en met de installatie bij de eindgebruiker en het vullen van het zoutvakje. Dit onderscheidt ons van onze concurrenten”, licht Rob Swinnen, gedelegeerd bestuurder, uit.

Het bedrijf fabriceert waterverzachters en drinkwatersystemen voor de residentiële markt en industriële ontkalkers, toestellen voor omgekeerde osmose en ontijzeraars voor de industriële markt. „Mensen worden steeds gevoeliger voor omgevingsfactoren. In grote steden is het water dat wij drinken al acht keer door een waterbehandelingssysteem gegaan. Mensen willen thuis een extra zekerheid inlassen via een eigen toestel. Zacht water is niet alleen lekker en gezond, het is ook zacht voor textiel en voor onze huid. Bovendien verbetert zacht water het energierendement van boilers, kooktoestellen en afwas- of wasmachines omdat de toestellen veel minder snel aankalken.”

„Onze industriële markt wordt gevormd door een erg gemengd klienteel: van restaurants over carwashbedrijven tot ziekenhuizen en zorginstellingen. Voor restaurants is zacht water belangrijk in o.a. de stoomkeuken, maar ook bijvoorbeeld bij de afwas: met zacht water heb je veel minder kalkresten op het glaswerk. Een goede espresso zetten lukt trouwens ook niet met hard water. In de zorginstellingen zorgen onze toestellen voor drinkwater dat aan nog hogere normen beantwoordt dan ons al zeer kwalitatieve stadswater. In een carwash gebeurt de laatste spoeling met gedemineraliseerd water, waardoor de wagen veel homogener blinkt en stofresten zich niet kunnen vastzetten in de waterdruppels. We kunnen de carwashbedrijven zelfs via putboringen aan putwater helpen, wat veel goedkoper is dan stadswater.”

Ecowater Systems bedient de hele Beneluxmarkt en verkoopt rechtstreeks aan de eindconsument. „Vanaf volgend jaar vormt ons bedrijf de kern van een Europees competentiecentrum rond waterbehandeling, waardoor we nu volop werken aan de uitbouw van een Europees dealernetwerk. Door onze groei zoeken wij momenteel monteurs en een internationale dealermanager. We zijn volop bezig met de sollicitaties en hebben een aantal sterke kandidaten in de pijplijn.” Ecowater Systems werkt in Olen op dit moment met 80 medewerkers.