Eco Technics, een bedrijf uit Brecht gespecialiseerd in zonnepanelen, heeft de plaatselijke Chiro een mooi cadeau gegeven. Het plaatste gratis 14 zonnepanelen op het dak van de lokalen, waarmee de energiebehoefte van de jeugdbeweging is gedekt. “We vonden dat we wel eens iets konden terugdoen”, zegt Wim Eelen van Eco Technics.

Niet toevallig waren Wim Eelen en medezaakvoerder Bart Van Loy vroeger zelf bij de Chiro. Ook hun kinderen gaan op zondag mee ravotten op de terreinen aan de Tilburgbaan. “We hebben zelf het aanbod aan de Chiro gedaan, uit sociaal engagement”, vertelt Wim Eelen.

De 14 panelen bij Chiro Brecht, die met 250 leden tot de grotere afdelingen in Vlaanderen behoort, hebben een vermogen van 3.430 wattpiek en een verwachte opbrengst van ongeveer 3.050 kWh per jaar. Hoewel de Chirolokalen enkel op zondag worden gebruikt, betekent de elektriciteitsrekening een grote hap uit het budget van de jeugdvereniging. Het geld dat nu wordt uitgespaard, kunnen de jongeren spenderen aan extra activiteiten.

Infobord
“We hebben het er met de leiding al over gehad om nog een informatiebord te plaatsen met uitleg over zonne-energie. Zo leren de kinderen ook nog wat over duurzame energie. Ik ga trouwens jaarlijks in de plaatselijke lagere school een uurtje lesgeven over zonne-energie”, aldus nog Wim Eelen.

Eco Technics bestaat dit jaar precies 10 jaar en specialiseert zich in de plaatsing van zonnepanelen bij particulieren, KMO’s en landbouwers, en relightingprojecten voor grotere bedrijven. Bij het bedrijf werken 9 mensen. Die zijn actief in de Noorderkempen. “In een straal van een 25-tal km rond Brecht. We hebben niet de ambitie om over heel het land zonnepanelen te gaan plaatsen”, aldus nog de zaakvoerder.